Foto: Marjolein van Hoof

Op een kladje

  Column

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik word soms horendol van wachtwoorden en cookies. Helaas, in het digitale tijdperk waarin we nu leven ontkom je er niet aan.

Wanneer je informatie wilt, bijvoorbeeld over voeding, bepaalde vitamines of een stad die je wilt bezoeken, dan kun je de gevraagde informatie alleen verkrijgen wanneer je aanklikt dat je cookies accepteert. Het gevolg is dat je dagen en weken daarna opeens allerlei meldingen krijgt waar je niet op zit te wachten. Maar wil je echt online opereren dan is er een andere terreur die je sloopt: wachtwoorden. Bedrijven denken het wondermiddel ontdekt te hebben om 'klanten' te binden. Ja wel, door het invoeren van een persoonlijk wachtwoord. Dit moet weliswaar voldoen aan bepaalde eisen, bijvoorbeeld minstens een hoofdletter, twee cijfers en het liefste ook nog een uitroepteken, komma, of vraagteken.

Ga er maar aanstaan, want steeds hetzelfde wachtwoord gebruiken word je ook nog eens ten sterkste afgeraden. Omdat je snel op een bepaalde site wilt komen, vul je maar vlug iets in. Je vergeet daarna dit wachtwoord 'veilig' op te slaan, met het gevolg dat je bij een volgend bezoek moet invullen dat je je wachtwoord vergeten bent. Kortom: een grote malaise, althans zo verging het mij. Maar dat is nu veranderd. Toen ik laatst mijn auto in een parkeergarage stalde en op de lift stond te wachten, noteerde een wat oudere vrouw zowel het nummer van een parkeervak als de etage op een papiertje. Ik weet niet of ze wellicht licht dementerend was, maar ik vond het eigenlijk best slim.

Want, ja ook ik heb wel eens staan rondkijken, waar ik mijn vierwieler precies geparkeerd had. Niet vlug iets in je telefoon tikken, maar het handmatige schrijven van die mevrouw ontroerde me. Tegelijkertijd vroeg ik me af wie er in 2020 nog een ballpoint en notitieboekje in zijn of haar tas heeft. Het zette me aan het denken. Naast mijn computer ligt nu een notitieboekje waarin ik op alfabetische volgorde mijn wachtwoorden en telefoonnummers noteer. Super handig en niet te kraken! Ideetje?

Meer berichten