Foto: Jessica Fotografie

Eindhovens Virus

  Column

De feestdagen zijn inmiddels achter de rug. Maar als stad staan we pas aan het begin van een jaar vol vieringen. Als u de afgelopen dagen in en rondom het centrum bent geweest, dan zal het u waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Overal hangen opvallende rode banieren met daarop de jaartallen 1920-2020, met de tekst 'Eer Gisteren, Vier Vandaag, Maak Morgen'.

We vieren dit jaar namelijk onze honderdste verjaardag als 'Groot Eindhoven'. Destijds fuseerden Gestel, Stratum, Woensel, Strijp en Tongelre met Eindhoven. De krachten werden gebundeld en dat was maar goed ook. Want daarvoor had ieder stadsdeel had zijn eigen burgemeester, gemeenteraad, belastingsysteem, politiekorps en allerlei andere gemeentelijke diensten. Het ging niet zonder slag of stoot. Het rijke Tongelre verzette zich bijvoorbeeld tot het bittere einde tegen deze fusie, terwijl Strijp het een heel goed idee vond.

Honderd jaar later zijn de stadsgrenzen vervaagd en kunnen we ons Eindhoven met haar zeven stadsdelen niet anders meer indenken. Wat nog steeds wel in ons DNA zit, is het feit dat we ons sterk verbinden onze eigen stadsdeel. Ik woon nu dan wel in Stratum, maar voel me nog altijd het meest verbonden met Tongelre. Iemand uit Strijp heeft niet heel veel met Stratum. Binnen de stad zijn we nog steeds dorpelingen. Maar samen hebben we honderd jaar lang lief en leed met elkaar gedeeld. Diepe dalen gekend. En nu zitten we op een heel mooie piek. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen.

Het is spannend wat de toekomst gaat brengen. De vele expats en mensen van elders uit Nederland zullen de stad verrijken met hun culturen en gebruiken. Want ook dat is erg Eindhovens, al een eeuw lang. De kunst is om ook hen te 'besmetten' met ons Eindhovens Virus. Dat wil wat mij betreft zeggen: samen vooruit denken, durven en doen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden