Foto: Marjolein van Hoof

Fier(s)

  Column

Bij de start van een nieuw jaar worden ze weer volop gemaakt: goede voornemens als stoppen met roken, meer bewegen, afvallen, matigen met drinken en milieubewuster leven.

Ongetwijfeld zit er in dit lijstje ook iets bij waarvoor u in 2020 wilt gaan. Maar misschien moeten we er met z'n allen nog één ding aan toe voegen: hulp aan onze naasten. De vergrijzing neemt namelijk schrikbarend toe. De babyboomers van na de oorlog zorgen voor een explosieve stijging van zeventig- en straks tachtigjarigen. Velen zullen extra zorg nodig hebben. De verwachting is dat van iedere verdiende euro volgend jaar 10,6 cent naar de zorg moet. Vooralsnog heeft de regering daarvoor extra in de buidel getast, maar ook wij kunnen een helpende hand bieden. Bijvoorbeeld door samen met ouderen boodschappen te doen, of een klusje op te knappen.

Er is echter nog iets wat me nog meer zorgen baart: armoede. Het is onvoorstelbaar dat er in zo'n rijk land als het onze nog steeds mensen onder de armoedegrens leven. Erger nog het aantal dat afhankelijk is van de voedselbank vertoont al jaren een stijgende lijn! Mensen die hier noodzakelijkerwijs gebruik van moeten maken, moeten letterlijk ieder dubbeltje omdraaien en tegen veel leuke dingen nee zeggen. Daarom omarm ik het project van Marie Fiers uit Eindhoven. In het dagelijks leven is ze directeur van het Groenontwikkelingfonds Brabant. Op haar initiatief is nu ook een Eindhovense afdeling van de landelijke Quiet Community gestart.

Het doel van Quiet is armoede te verzachten en mensen in armoedesituaties de kans geven hun talenten te ontdekken en te benutten. Onder aanvoering van Fiers is de Eindhovense beweging nu volop bezig om bijvoorbeeld gratis uitstapjes te regelen voor mensen met weinig geld. Van bioscoop Pathé heeft de afdeling al tweehonderd gratis bioscoopkaartjes gekregen, maar Fiers wil ook graag gratis kappersbeurtjes of etentjes buiten de deur. Vooral voor mensen die bijna overal nee moeten zeggen, lijkt me dit een geweldig streven en ontzettend fier van Fiers.

Meer berichten