Foto:

Sentimenten

  Column

2019 was een bewogen jaar op allerlei gebieden voor PSV. Financieel gezien kon de club zich op de borst kloppen met de recordtransfer van Hirving Lozano en de nieuwe sponsordeal met Brainport Eindhoven.

De Mexicaan leverde de club miljoenen op en was dus een schot in de roos. De nieuwe sponsordeal betrof een unicum in sportmarketing land. Een groep van bedrijven die zich onder een verzamelnaam verbinden aan de club. Het zijn allemaal bedrijven die al langer sponsor zijn van de club. Bij de introductie werd er gerept over het feit dat dit slechts het begin was en dat er de nodige bedrijven gingen aansluiten bij dit sponsorgezelschap. Nu een jaar later is er nog steeds een oorverdovende stilte op het gebied van nieuwe sponsors die zich willen verbinden aan metropool regio Brainport Eindhoven. Er is dus werk aan de winkel in 2020 voor Frans Janssen.

Op sportief gebied was 2019 een rampjaar met als absolute dieptepunt het ontslag van clublegende Mark van Bommel. De resultaten waren gewoon te slecht en dan kan de sfeer in de groep nog zo goed zijn, uiteindelijk is iedere trainer afhankelijk van de prestaties van het eerste elftal. Wie mag in 2020 de scepter gaan zwaaien? Voorlopig mag Ernest Faber tot het einde van het seizoen de honneurs waarnemen. Voor een structurele oplossing zal er een nieuwe trainer moeten worden gezocht. De enige die Toon Gerbrands nu kan redden van een totale ondergang is Louis van Gaal. De groep is namelijk jong, getalenteerd en heeft behoefte aan een autoritaire leider die de basisprincipes van het voetbal erin stampt als een schoolmeester. Gezien zijn Ajax-verleden en zijn uitstraling wordt Van Gaal niet gepruimd in het Eindhovense. Maar als hij resultaten gaat boeken zal hij ongetwijfeld op het schild worden gehesen.

Van Bommel was geliefd toen hij werd aangesteld. Na een serie dramatische resultaten moest hij toch het veld ruimen. Toon Gerbrands moet dus een beslissing maken puur op basis van kwaliteiten en niet op basis van sentimenten. Het wordt tijd dat hij de theorie uit zijn vele boekjes in praktijk brengt.

Meer berichten