Foto: Marjolein van Hoof

Verborgen tranen

  Column

De Kerstspecial All You Need is Love is ieder jaar een succes en ook voor presentator Robert ten Brink een hoogtepunt. Hulde aan het team van medewerkers dat ongetwijfeld al maanden in de weer is om de nodige papieren te verzamelen teneinde geliefden met kerst te verenigen.

Om samen met naaste familie en vooral geliefden de laatste donkere dagen van december door te brengen, is voor velen een wens. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Door scheidingen of meningsverschillen zijn Kerstmis en de viering van een nieuw jaar, feestelijkheden met een verborgen traan. Dit geldt voor gescheiden ouders, waarbij vader of moeder de kinderen weghoudt van de andere ouder. Ook grootouders kunnen hiervan de dupe zijn. Dat ook opa's en oma's onthouden worden van contact met hun kleinkinderen is helaas een triest feit, waaraan zelfs Ten Brink niets veranderen kan. De enige hoop voor de getroffen ouders en grootouders is, dat kinderen en kleinkinderen op den duur zelf vragen gaan stellen of actie ondernemen.

Maar ja, soms kan het dan te laat zijn zoals dat ook wel eens gebeurt wanneer geadopteerde kinderen op zoek zijn naar hun biologische ouders en de speurtocht eindigt met een overlijdensbericht. Samen zijn is dus niet vanzelfsprekend. Eerlijk gezegd kan ik er met m'n pet niet bij, dat mensen die eens veel van elkaar gehouden moeten hebben, elkaar zoiets aandoen. Dan moet er toch ook ergens sprake zijn van een zieke of juist heel gekwetste ziel. Gelukkig zijn er ook mensen die hun naasten tijdens de feestdagen verwennen en wat extra aandacht geven.

Voor sommigen betekent Kerstmis ook heel uitbundig je tuin versieren. Aan de Rode Kruislaan in Eindhoven zijn vier huizen rijkelijk met lampjes versierd en iedere avond om 17.00u, 18.00u en 19.00u wordt het startsein gegeven en kan men er genieten van een echte lichtshow. Het is een particulier initiatief dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar plaatsvind. Heel leuk, maar mijn gedachten gaan toch uit naar die verborgen tranen.

Meer berichten