Foto: Jessica Fotografie

Van de markt af…

  Column

Een van mijn eerste columns in deze krant ging over het Van der Meulens-Ansemsterrein. Voor mij was het terrein destijds een ontdekking. Een onopvallend en desolaat stukje Eindhoven, maar wel in hartje centrum. Terwijl het een rijk verleden heeft. Zo was het eerst een luciferfabriek, waar we de geuzennaam Lichtstad aan te danken hebben.

Het was de eerste meerlaagse parkeergarage van Nederland. Daarnaast was deze plek het eindstation (remise) van de tram die destijds door Eindhoven reed. Tien jaar geleden werd er vooral geparkeerd aan de achterkant en liep men er verder met een grote boog omheen. Een historisch stukje Eindhoven kreeg niet de erkenning die het verdiende. Na wat kleine bouwkundige ingrepen en wat opfriswerk hebben we het terrein opengesteld. Zo hebben er de afgelopen jaren veel mooie evenementen plaatsgevonden. Onder andere liep de Glow-route er doorheen en tijdens de Dutch Design Week hebben veel creatieve designers er gebruik van gemaakt.

In het afgelopen jaar geeft Dave Hakkens er een tweede en een derde leven aan plastic afval. In de tussentijd hebben we met verschillende partijen nagedacht, wat de toekomst van deze plek kon worden. Voor mij was het belangrijk dat we het verleden van deze plek konden verbinden aan de toekomst. Dat het een plek is waar de identiteit van onze stad tot zijn recht komt. En dat het een plek voor iedereen wordt. We hebben partijen uitgedaagd om plannen in te dienen. De plannen waren aan elkaar gewaagd en alle creativiteit was uit de kast getrokken. Maar uiteindelijk was er een duidelijke winnaar. Afgelopen vrijdag mochten we die winnaar bekend maken.

Het plan bewijst dat duurzaamheid in het hartje van de stad kan samengaan met wonen, werken en recreëren. Op de huidige parkeerplaats komt een Brabants stadsbos. De zusterflat aan de Vestdijk krijgt haar oude glorie terug. Waar ik het meest trots op ben? Dat er in het centrum van de stad plek is voor iedere portemonnee. Want zo hoort dat in Eindhoven!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden