Foto: Marjolein van Hoof

Cadeautje

  Column

De Sinterklaasintocht in Eindhoven is rustig verlopen. Tegenstanders van Zwarte Piet lieten het afweten.

Geen boegeroep, spandoeken of door megafoons roepende mensen dus, die een traditioneel Nederlands kinderfeest verstoorden. Wel een vrolijk gezelschap van zwart geverfde Pieten met muziekinstrumenten door de stad. Ook Sinterklaas zag er als vanouds uit: een blanke man met een lange witte baard en witte haren die tot over zijn tabberd reikten. Eindhoven kent dit jaar ook een sinterklaashuis, waar kinderen een kijkje kunnen nemen in de privévertrekken van Piet en Sint. Mijn kindertijd ligt ver achter mij. Tegenstanders van Zwarte Piet waren er toen nog niet.

De knechten van de Sint werden door mij bewonderd en ik was er ook een beetje bang voor. Want wanneer je stout was geweest kon je zo maar in de zak van Piet gestopt worden of je kreeg er met de roe van langs. De Pieterbazen van de Sint hadden het voor het zeggen en daar kon je maar het beste goede maatjes mee zijn. Uiteindelijk moeten zij op de verjaardag van de Sint de cadeautjes afleveren. De vraag echter is: hoe lang nog? Los van de Zwarte Pieten discussie hijgt de Kerstman in Sints nek en wint steeds meer aan populariteit. Zelfs citymarketingorganisatie Eindhoven 365 heeft de Kerstman in de tweede 'Kei Fijne' eindejaarsfilm een rol toebedeeld, die gespeeld wordt door acteur Frank Lammers. Een cadeautje aan de stad en aan alle Eindhovenaren, zo wordt de film omschreven.

Of Eindhovenaren op dit cadeautje zitten te wachten, is natuurlijk nog maar de vraag. Neemt niet weg dat de film leuk in elkaar zit en naast professionele acteurs zijn er ook een paar bekende Eindhovenaren in te zien, zoals Lady Aïda en onze stadsprediker. VVD fractievoorzitter Klaas Dijkhoff bekent in de film dat hij graag burgemeester van Eindhoven wil worden, een ambitie die hij overigens bij de talkshow Pauw direct weer introk. Geen eenzame Kerst, daar draait het in de film om. Nu december voor de deur staat is dat een gedachte die ook ik koester. In de schoen of onder de boom is dat volgens mij het beste cadeau.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden