Foto: Marjolein van Hoof

Opsteker

  Column

Talentvolle kinderen? Die willen we natuurlijk allemaal. En om dat al op jonge leeftijd te ontdekken, doen ouders zich tegoed aan wat de markt zo al te bieden heeft.

Geen boekjes over sprookjes meer, maar verhaaltjes waardoor kinderen spelenderwijs leren tellen, kleuren ontdekken, dieren herkennen en letters van buiten leren. Kortom: met educatief speelgoed proberen we peuters al ruim voordat ze naar school gaan, het nodige bij te brengen. Ook op sport- en muzikaal gebied gaan we los door met een minigolfsetje of kindergitaar kleintjes te enthousiasmeren. Of deze ouderlijke geestdrift ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet, betwijfel ik. Kinderen laten zich vaak niet dwingen, maar geven hun eigen tempo aan. Dat deed ook de 9-jarige Laurent. Een op het oog 'normale' jongen met een flinke bos haar en... een superbrein.

Op 6-jarige leeftijd ging hij al naar de middelbare school en binnenkort ontvangt hij zijn bachelor diploma Electrical Engineering van de TU/e. Volgens zijn mentor op de universiteit is de negenjarige jongen drie keer slimmer dan de beste student die hij ooit in zijn lange carrière heeft gekend. Laurent is een uitzonderlijk joch, een wonderkind, die als een computer alle kennis in zich weet op te nemen. Hoe bijzonder moet dit voor zijn ouders zijn, vraag ik me af. Een hoogbegaafd kind hebben kan namelijk ook knap lastig zijn. Vooralsnog lijkt dit gelukkig niet het geval te zijn en de jongen geeft zelf te kennen dat hij in 't weekend niet studeert, maar met vriendjes en de hond van oma speelt.

De komende week zal hij ongetwijfeld, net als al die andere kinderen die met hun ouders door Eindhoven lopen, zich laten verbazen door wat Glow met Eindhoven doet. Een week na de druk bezochte DDW hoopt de organisatie van Glow maar liefst 700.000 bezoekers te mogen begroeten. Eindhoven is hot, dat mag duidelijk zijn. En we mogen ons gelukkig prijzen dat we dit zijn, want nu PSV het op alle fronten laat afweten, hebben we wel een opsteker nodig. Lichtjes kijken is het credo en dat kunnen we nog de hele week. Veel plezier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden