Foto: Marjolein van Hoof

Helden

  Column

Het zijn allang geen bokspartijtjes of klapperpistooltjes meer waarmee ruzies beslecht worden, maar messen en heuse pistoolschoten. Zondagavond was het raak in Veldhoven. Vanuit rijdende auto's werden salvo's afgevuurd, alsof er een scène uit een film werd opgenomen.

Een ruzie tussen twee groepen zou de oorzaak zijn. Voor omwonenden moet het beangstigend zijn geweest. Je zult toevallig je hondje uitlaten en tussen een regen van kogels belanden. Beschermen kun je je niet, hooguit wegduiken en hopen dat de fluitende kogels letterlijk over je heen vliegen. Zomaar opeens in een onveilige situatie belanden, het lijkt me niet alleen angstig maar ook traumatisch. Hoe te handelen? Intuïtief waarschijnlijk, want tijd om na te denken heb je niet. Dat had Ruud van den Einden uit Deurne ook niet, toen hij afgelopen vrijdag in de trein tussen Manchester en Liverpool bedreigd werd. I am going to kill you riep de verwarde man naast hem, toen hij een groot koksmes tevoorschijn haalde.

Ruud greep het mes bij het handvat en samen met omstanders wist hij de man te overmeesteren. In de Engelse media wordt Ruud als held bestempeld. Voor mij is hij ook een held. De helden in Eindhoven waren afgelopen week de designers die tijdens DDW honderdduizenden bezoekers naar Eindhoven lokten. Veel van hen lieten het niet bij een eendaagse trip. Wil je alles zien dan is dat ook niet mogelijk. Het gevolg was dat B&B, hotels en terraseigenaren goede zaken deden. Of modezaken of andere winkels op de route van DDW ook extra omzetten gedraaid hebben, betwijfel ik. Het is namelijk een specifiek publiek dat op dit evenement afkomt.

Naast het feit dat ze bijna alles fotograferen, zijn ze zeer kritisch wanneer het tot aankopen komt. Terecht dat de exposerende designers daarvan profiteerden. Inspiratie opdoen, bewonderen en ongetwijfeld ook letterlijk ideeën 'jatten' zijn volgens mij begrippen die typisch voor Dutch Design-publiek gelden. Geweldig dat dit evenement in Eindhoven plaatsvindt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden