Foto: Marjolein van Hoof

Thuisloos

  Column

Ze trotseerden de regen, die met bakken uit de hemel viel. Ik heb het natuurlijk over de vele bezoekers van de DDW die het afgelopen weekend Eindhoven afstruinden.

Wanneer je net als ik echter woonachtig bent in Eindhoven, dan verkeer je in een luxepositie. Om al die mooie, vreemde, futuristische en soms hele slimme creaties van ontwerpers die verspreid over onze stad te bewonderen zijn, daadwerkelijk te bezoeken, ben je niet afhankelijk van een regenachtig weekend. Mijn fietstocht door de stad hoop ik deze week te maken. Nadeel is wel dat ik er nu dus nog niets over kan vertellen, althans niets over de ontwerpen. Wel pikte ik zittend op een overdekt terrasje de bezoekers er zo uit. Vooral de jongere mannen en vrouwen rond de dertig waren modieus gekleed. Geen spijkerbroek maar pantalons gemaakt van soepel vallende stof en wollen jassen in pastelkleur of zwart in plaats van teddyjassen.

De oudere bezoekers, vooral de dames, hadden ook veel werk van hun uiterlijk gemaakt. Met hun kort geknipte of feilloos in stijl geföhnde haardos en gekleed in wijde rokken of broeken in somber zwart of juist in felgekleurde dessins, beleefden zij hun eigen wereld. Een wereld die scherp kan afsteken tegen de realiteit. Bijvoorbeeld wanneer je aan het ernstige lerarentekort denkt. Terwijl juist goed onderwijs, zowel op de basis- als middelbare school volgens mij toch echt een pré is. En nu ik het toch over de jeugd heb. Afgelopen week sprak ik een hulpverlener die vertelde dat Eindhoven officieel zo'n 1500 thuislozen telt. Het echte aantal is echter volgens hem veel hoger. Vooral onder de jeugd stijgt het aantal. Hij noemde leeftijden van veertien, zestien en achttien jaar.

Zo jong en dan al geen dak meer boven je hoofd? Te meer nu bekend is dat zestig jeugdhulpinstellingen in Nederland in de rode cijfers zijn beland. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg, maar zij werden wel met 15% gekort op het budget. Terwijl huizenprijzen de pan uitrijzen en iedereen roept dat de crisis al lang voorbij is, gaat er nog steeds iets vreselijk mis in ons land.

Meer berichten