Foto: Jessica Fotografie

Hoogte

  Column

Na twee lange en drukke dagen in München, om Eindhoven op een vastgoedbeurs in de spotlight te zetten, was het de derde avond op rij dat ik voor een grote groep mensen stond. In combinatie met de vermoeidheid was ik meer dan gemiddeld zenuwachtig over mijn optreden.

En ook nog over een voor de stad zo belangrijk onderwerp: op welke manier en op welke plek we hoogbouw willen toestaan. Het was de eerste in een reeks van stadsgesprekken over de toekomst van onze binnenstad. Want nieuwe wijken zoals Meerhoven, Tongelresche Akkers of Blixembosch kunnen we niet meer bouwen, omdat we simpelweg die ruimte niet hebben. Tegelijk zijn er nog zo veel mensen die graag in Eindhoven een dak boven hun hoofd willen vinden. Dat maakt dat we de lucht in moeten met onze nieuwbouw, zodat we iedereen betaalbare woningen kunnen aanbieden. Het doel van het stadsgesprek was om daar met elkaar het gesprek over aan te gaan.

Ik mocht de aftrap van dat gesprek doen, als verantwoordelijk wethouder. We hadden gehoopt op 150 mensen maar er waren er uiteindelijk meer dan 300. We moesten zelfs mensen teleurstellen, die er ook graag bij waren. Er was een mooie mix van mensen. Inwoners die zeer kritisch waren én mensen voor wie het niet hoog genoeg kon zijn. Vrijwel iedereen in de zaal was het er wel over eens dat we de hoogte in moeten. Hoe hoog is niet zo relevant. Als het maar op de juiste plekken komt, met betaalbare woningen en een fijne interactie als je er langsloopt én als het maar bijdraagt aan de trots van de stad.

Ik kreeg de gewetensvraag of ik er zelf in zou willen wonen met een gezin. Het antwoord? Ja, onder de voorwaarde dat er een fijne openbare ruimte is en veilige speelplek voor de kleine. Dat leek voor de andere aanwezigen een belangrijke voorwaarde. Het gesprek smaakte naar meer. Zoals het Eindhoven betaamt, gaat ook de stedelijke ontwikkeling van onze stad alleen goed als we er samen achter staan. Dus moeten we met elkaar op dezelfde hoogte komen.

Meer berichten