Foto: Marjolein van Hoof

Big city

  Column

Geen hazen die ervoor zorgen dat er een tijd onder de twee uur gelopen wordt, maar een evenement waar jong en oud, professionals en recreanten zich uit kunnen leven. Dat is de marathon van Eindhoven.

Een pluim voor de organisatie die het aandurft steeds nieuwe elementen toe te voegen, waardoor nu zelfs wandelaars een plek op de zaterdag gekregen hebben. Maar vooral ook veel lof voor alle vrijwilligers die zich ingezet hebben. De Eindhovense marathon is vooral een sociaal gebeuren geworden, waar niet alleen atleten en sportievelingen worden toegejuicht, maar ook de jeugd en zelfs de kleintjes enthousiaste aanmoedigingen krijgen en een mooie medaille natuurlijk. Saamhorigheid, dat heerste er afgelopen weekend onder de deelnemers en toeschouwers. Helaas is dat 'n begrip dat we bijna vergeten hebben in deze wereld waarin individualisme en selfies de boventoon lijken te voeren.

De start van de marathon betekent ook dat de lichtjesroute gedoofd wordt. De duizenden vrolijk gekleurde lampjes in ornamenten en allerlei afbeeldingen die Eindhoven vanaf 18 september sierden, moeten weer worden opgeruimd. Vrijwilligers, bedankt dat jullie the city of light weer in de spotlights zetten. Over spotlights gesproken: Eindhoven wil zich nu echt gaan profileren als 'big city'. Het zijn nog net geen wolkenkrabbers, maar hoge torens zullen verrijzen. De kerktorens die eens als oriëntatiepunten regeerden, worden ingehaald door hoge blokkentorens.

Pluspunt is wel dat er naast kantoorunits eveneens veel wooneenheden gebouwd worden, waardoor de binnenstad ook na sluitingstijd een levende stad kan worden. En wil je als stad ook internationaal meetellen, dan kenmerk je dit door een Centraal Station te hebben. Dit predicaat mag je voeren wanneer je minimaal drie stations binnen je stadsgrenzen hebt. Dan komt 'Eindhoven de slimste' tot het volgende rekensommetje. Op steenworp afstand van het station hebben we er inderdaad nog twee: op de Beukenlaan en bij het Philips stadion! Over creativiteit gesproken.

Meer berichten