Foto: Marjolein van Hoof

Genderneutraal

  Column

Het is een oeroude Nederlandse traditie: beschuit met muisjes eten wanneer je op kraamvisite bent. Roze muisjes bij de geboorte van een meisje en blauwe muisjes bij de geboorte van een jongen.

Helaas leven we momenteel in een tijdsperiode waarin tradities sneuvelen. Zwarte Piet is een roetveeg Piet geworden en roze en blauwe muisjes hebben hun langste tijd denk ik ook gehad. Jongens en meisjes moeten gelijk behandeld worden en niet vanaf de geboorte al in een typische 'meisjes-'of 'jongenshoek' geduwd worden maar genderneutraal opgevoed worden. In Frankrijk mogen daarom speelgoedwinkels geen specifieke meisjesafdeling of jongensafdeling meer hebben. De tijd dat alleen jongens in een lange of korte broek liepen is toch allang voorbij? Jongens dragen toch ook al lang een paardenstaart en niemand kijkt meer op van een meisje of vrouw met een kort geknipt of opgeschoren 'koppie'.

De meisjes en jongens van tegenwoordig spelen afwisselend met poppen, lego en autootjes. Wat is er mis met de rol die jongens, mannen, meisjes en vrouwen in onze maatschappij hebben? Het enige recht van de vrouw is allang niet meer het aanrecht en van mannen wordt geenszins meer verwacht dat ze twee rechterhanden hebben. Voorstanders van genderneutraal willen dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen. Geen hij of zij meer dus. Vooral ook omdat er mensen zijn die als jongen geboren worden, maar ervan overtuigd zijn dat ze eigenlijk een meisje hadden moeten zijn. En omgekeerd.

Gelukkig bestaat voor deze kinderen of volwassenen de mogelijkheid zich te transformeren. De praktijk is dat er nu eenmaal jongens en meisje geboren worden. Ze hebben een verschillend lichaam en ook hun hormoonhuishouding is niet gelijk. Door nu iedereen over een kam te scheren, denk ik dat we een hele saaie wereld krijgen. Een wereld waarin 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg cultuur' de overhand krijgt. Terwijl het juist de diversiteit is die het leven zo aantrekkelijk maakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden