Foto: Marjolein van Hoof

Gevaren

  Column

De ouders van een talentvolle Groningse atleet waren verbijsterd toen ze vernamen dat hun 21-jarige zoon in Hongarije was opgepakt voor drugshandel. In de Volkskrant deden zij hun verhaal en vertelden vol ongeloof over hun zoon: een jongen die alleen oog voor zijn sport had.

Hoe goed ken je je kinderen? En zeg nooit: nooit, dacht ik. Als voormalige tiener en moeder weet ik namelijk één ding zeker: Ook kinderen hebben een eigen agenda. Natuurlijk waarschuw je je kroost voor de gevaren die op de loer liggen. Je geeft ze goede seksuele voorlichting om ongewenste zwangerschappen of geslachtsziektes te voorkomen.

Je wijst ze op de gevaren van alcohol in het verkeer, het gebruik van drugs en leert ze het verschil tussen mijn en dijn. Ogenschijnlijk is dit alles goed overgekomen, totdat je geconfronteerd wordt met wangedrag van je kroost. En geloof me: het komt voor in alle lagen van onze bevolking voor.

Ook Femke Halsema had niet kunnen bevroeden dat haar 15-jarige zoon zich schuldig zou maken aan diefstal en rondliep met een nepwapen. Is het nieuwsgierigheid, de spanning van het onbekende, de invloed van foute vrienden, de verleiding van het 'grote' geld? Ook liftte ik als 15-jarige met een vriendinnetje tijdens een jeugdherbergvakantie.

Zorgeloos stapten we in een busje, waar we als enige meisjes met vier jongens op de bodem van een Volkswagen zaten. Het was gezellig, maar ik zou het toch niemand aanraden. Gelukkig liep het goed af. Mijn eerste jointje vond ik heerlijk. Kortom net als alle jongeren van nu, wilde ook ik mijn eigen volwassen wereld verkennen.

Om ongeschonden die periode door te komen, moet je een dosis geluk hebben en af en toe op de blaren zitten. De twee jongens die in Boedapest zijn opgepakt, wacht een gevangenisstraf en een strafblad voor het leven. Toch zullen zij niet de laatsten zijn die dit overkomt. Ondanks goede bedoelingen van ouders gaan kinderen hun eigen weg en trotseren de gevaren die ze tegen komen. En ja, dat gaat soms fout.

Meer berichten