Foto: Marjolein van Hoof

Guus

  Column

Ik was erbij toen Guus Meeuwis tijdens een druk bezochte persconferentie voor de eerste keer een stadionconcert in het Philips Stadion aankondigde. Een ambitieus plan, dat gaf Guus destijds toe, maar hij geloofde erin. Groots met een zachte G bleek een inkoppertje te zijn.

De eerste drie concerten waren goed voor driemaal een uitverkocht huis. Ook de jaren er na bleek Guus over genoeg fans te beschikken om zijn jaarlijkse stadionconcert aan de Frederiklaan te continueren. Dit weekend was het voor de 14de keer raak en Guus ontdekte nog 'een gat in de markt'. Kinderen! Speciaal voor deze doelgroep stelde hij een stadionprogramma samen dat ook meteen door ouders en hun kroost druk bezocht werd. Wat is dat toch met Guus Meeuwis, waaraan heeft hij zijn grote succes te danken? Is hij een groot zanger? De prins op het witte paard? Zijn het zijn songteksten? Zijn geheim is volgens mij dat Guus zijn fans meegeeft een van hen te zijn.

Zijn zelfgeschreven liedjes gaan over alledaagse dingen. Hij is zijn zachte G trouw gebleven. Sterker nog, hij is er trots op en draagt dit ook uit. Met de keuze van zijn nummers en gastartiesten weet hij iedere keer weer een prachtig programma neer te zetten. Net als André Rieu beschikt Guus over het fingerspitzengefühl dat mensen met elkaar verbindt. Beide artiesten presteren het om tijdens een avondvullend programma mensen te ontroeren, hun zorgen te laten vergeten, even weg te dromen en samen als één grote familie te genieten. Dat Guus niet alleen zijn eigen portemonnee spekt maar ook goed is voor omzetten in onze stad, werd na de eerste concertreeks al duidelijk.

Hotels en Bed & Breakfasts in Eindhoven moeten 'nee' verkopen. Ook de horeca vaart er wel bij. De concerten van André Rieu beperken zich allang niet meer tot zijn thuisstad Maastricht. Na Guus' optredens in Frankrijk en Engeland bleek ook zijn optreden in Australië een schot in de roos. De student uit Mariahout is uitgegroeid tot een icoon en ambassadeur van de zachte g. Geweldig Guus!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden