Foto: Marjolein van Hoof

Verbieden?

  Column

Vaak ontspringen we de dans, want het spreekwoord 'niets is zo veranderlijk als het weer' gaat nog op. Ondanks de weercodes geel, oranje en soms rood, blijkt er in onze regio vaak niet veel aan de hand te zijn.

Afgelopen week was het echter goed raak en kregen we de volle laag. Langer dan een kwartier duurde het niet, maar de krachtige windstoten gepaard met regen die letterlijk als bakken uit de hemel viel, lieten hun sporen achter. Woensdagochtend lag onze straat bezaaid met dode taken en afgerukte bladeren. Enkele straten verder waren het geen dode takken maar afgerukte takken vol bladeren en hele bomen die het loodje hadden gelegd. Een recordaantal gevelde bomen, maar liefst 800, veranderde Eindhoven in een slagveld van natuurgeweld. Ook de materiële schade is groot en een gedeelte van deze schade wordt niet door verzekeringen gedekt. Denk aan beschadigde auto's waarvoor een WA-verzekering is afgesloten en die door vallende takken of bomen beschadigd zijn. Gelukkig zijn er, zover ik weet, geen slachtoffers te betreuren.

Een andere gebeurtenis die ons bezig houdt is de Pegida demonstratie, die voor de tweede keer verboden wordt. Ook bij de tweede weigering hanteerde Jorritsma het argument 'dat hij bang is voor ernstige wanordelijkheden'. Dat schoot de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in het verkeerde keelgat. Hij is van mening dat dit een onvoldoende reden is. Vooralsnog heeft Jorritsma zijn besluit niet herzien. De discussie die zich nu op social media en bij talkshows voordoet is of onze vrijheid van meningsuiting niet in gevaar komt. De weigering van onze eerste burger zou tegenstanders van bepaalde demonstraties nu een 'wapen' in handen geven om zaken naar hun hand te zetten. Ingewikkeld, zo kun je de hele affaire wel noemen. Mijn persoonlijke mening en dat geldt voor voor- en tegenstanders, is dat je allebei je zegje moet kunnen doen. Demonstreer op een fatsoenlijke manier. Geen scheldpartijen of stenen gooien, maar vreedzaam. Volgens mij heeft dat het meeste effect.

Van de redactie: inmiddels is bekend gemaakt dat Pegida opnieuw mag demonstreren in Eindhoven, maar alleen in de binnenstad. Dat gebeurt 19 juni op het Stadhuisplein.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden