Foto:

Lafheid

  Column

De opgave was eenvoudig: twee keer winnen en dan hopen op een misstap van Ajax zodat de titel geprolongeerd kon worden. Helaas was de eerste horde al te machtig voor de mannen van Mark van Bommel. In een uiterst matige wedstrijd werd er verloren van AZ.

Natuurlijk heeft PSV met tachtig punten een mooi seizoen gedraaid. Echter is het zo dat als je bij PSV geen prijs wint en voor de winterstop Europa uitvliegt, er sprake is van een slecht seizoen. Je kunt dan met allerlei verzachtende omstandigheden aankomen. maar uiteindelijk telt alleen het resultaat. Dat weet Mark van Bommel als gelouterde ex-speler van AC Milan en Bayern München als geen ander. Dat betekent niet dat er per direct afscheid genomen moet worden van de beginnende trainer. Bij zijn aanstelling wist de directie immers dat een debuterend trainer in het profvoetbal het vak met vallen en opstaan zou gaan leren.

De bewuste keuze van een rookie ten opzichte van een bewezen succestrainer is weloverwogen gemaakt. Eerder met de aanstelling van Philip Cocu bleef de directie ook in moeilijke tijden achter de trainer staan. Uiteindelijk heeft dat succes opgeleverd. Dus zou het opportunistisch zijn als Van Bommel nu de zak zou krijgen. Er moeten echter wel lessen worden getrokken uit zijn eerste seizoen als hoofdcoach. In de eerste seizoenshelft oogde het elftal als een machine, maar in de tweede seizoenshelft kwam er zand in de motor. Het had met name te maken met de tombola op het middenveld. Guti, Pereiro, Ihattarren, Malen, Bergwijn en De Jong hebben allen op de nummer tien positie mogen spelen.

Hendrix mocht met Sadilek strijden voor een plek als defensieve middenvelder. Deze strijd zorgde voor onduidelijkheid en kwam het spelpeil niet ten goede. Wedstrijden werden met samengeknepen billen over de streep getrokken of er werd puntverlies geleden, vooral buitenshuis. Op een gegeven moment sloop er een bepaalde lafheid in de ploeg. Die kwam er niet meer uit. Dat moet volgend seizoen anders.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden