Foto:

Genieten

  Column

Staatssecretaris Blokhuis wil 2 miljoen euro uittrekken om schoolpleinen te voorzien van een waterkraan. Hoe gek moet het worden in Nederland?

Wat te denken van bijvoorbeeld schoolzwemmen, gymles of muziekonderwijs? Op iedere school zijn toch al waterkraantjes waar kinderen uit kunnen drinken? Een extra waterkraan op het schoolplein? Sorry, maar ik vind het geldverspilling. Volgens mij roept het alleen maar agressie en pesterijen op, want wat is leuker dan iemand nat te spuiten? Het feit dat kinderen te dik zijn, wordt volgens mij echt niet opgelost door waterdrinkplekken op schoolpleinen aan te leggen. Wat is er mis mee dat een kind een pakje appelsap in de pauze drinkt? Bewegen, dat is het sleutelwoord.

Knikkeren, touwtje springen, tikkertje, verstoppertje, rolschaatsen, zwemmen en britsen. Het zijn allemaal normale kinderspelletjes uit mijn jeugd. Drinken deed ik natuurlijk ook, zoals af en toe een glaasje mierzoete ranja. En wanneer je echt dorst had, dan ging je inderdaad naar de kraan. Maar goed, tijden veranderen. Kinderen zitten urenlang computerspelletjes te spelen. Sommige ouders sturen hun kinderen naar school met een cracker in de auto en een rijkelijk gevulde lunchtrommel als zoethoudertje voor de dag. Op sommige scholen worden lunchtrommels gecontroleerd. En zijn kinderen verplicht om zowel groente als fruit van huis mee te nemen. Dat vind ik een betere manier. Maar eigenlijk doet het me ook verdriet en vraag ik me af in wat voor een maatschappij we anno 2019 zijn beland.

Dat roken en alcohol extra aandacht verdienen, begrijp ik. Maar is het nu echt zo met ons gesteld dat we vanuit de overheid betutteld moeten worden wat we op ons bord hebben. Een sappig stukje vlees, bloemkool met een sausje, vanille- of chocoladevla als dessert en een glaasje wijn, is dat echt allemaal fout? Gelukkig hebben we de feestdagen nog. De chocolade eieren zijn weer massaal ingekocht. Het mooie weer komt eraan. Ga met z'n allen lekker wandelen en geniet ervan. Vrolijk Pasen.

Meer berichten