Foto:

Topcoach

  Column

In aanloop naar de wedstrijd tegen de Graafschap ging het meer over het aantal goals waarmee PSV moest winnen, dan over het feit dat er eerst überhaupt gewonnen moest worden. In eigen huis een degradatiekandidaat verslaan dat moet normaal gesproken toch een makkie zijn?!

Helaas bleek het in de praktijk anders uit te pakken voor de mannen van Mark van Bommel. Met de grootst mogelijke moeite werden de drie punten binnengehaald. Ajax wist daarentegen wel met vier doelpunten verschil te winnen, waardoor alle discussie over het doelsaldo is verstomd. De Amsterdammers zijn simpelweg niet meer in te halen op dat vlak dus moeten zij punten lagen liggen anders is er geen kans op de landstitel voor PSV. De Eindhovenaren moeten bovendien vanaf nu dan alles winnen. Met wedstrijden tegen onder andere AZ en Willem II zal dat nog moeilijk genoeg zijn.

Het elftal oogt gewoon niet meer als de geoliede machine van voor de winterstop. Dat mag de trainer zich aanrekenen, ook al beweert hij dat de Eindhovenaren beter voetbal op de mat leggen dan aan het begin van het seizoen. Het is natuurlijk kolder en de resultaten wijzen het ook uit. Bijna iedere wedstrijd is het billenknijpen voor de fans. Wanneer hebben zij voor het laatst eens ontspannen een wedstrijd kunnen kijken in de wetenschap dat de punten toch wel worden behaald? Hopelijk zal na afloop van het seizoen de coach eens kritisch in de spiegel kijken zodat hij kan leren van zijn fouten. Het is ook niet raar dat Van Bommel fouten maakt, het is immers zijn eerste klus als trainer. Al doende leert men. Echter, bij een topclub krijg je normaliter geen tijd om het vak te leren.

Alleen in Nederland zien we dit fenomeen met eerder van Basten, de Boer, van Bronckhorst en Cocu die meteen een topclub mochten leiden. Allemaal maakten ze beginnersfouten maar uiteindelijk behaalden ze wel resultaten. Volgend jaar is een mooi moment om de balans op te maken. Is Mark van Bommel echt de toekomstige topcoach die iedereen in hem ziet of niet?

Meer berichten