Foto:

Eindhoven, Werelddorp

  Column

Vorige week stond een groot artikel over Eindhoven in het tijdschrift National Geographic. De titel van het artikel was Eindhoven, Werelddorp. Een Eindhovenaar, die voor vijf jaar de stad had verlaten om als correspondent te werken in India, was terug van weggeweest. Hij was verbaasd over de dynamiek die hij in de stad aantrof. De steeds internationalere stad, de sterke economische groei en de bouwplannen maakten veel indruk op hem.

Dat soort artikelen maakt ontzettend trots. Vooral als het grote tijdschriften zijn, die buiten de stad een groot lezerspubliek trekken. Als wethouder heb ik echt nog wel veel zaken die ik graag beter zou willen maken in de stad. Zoals het feit dat de welvaart beter verdeeld wordt onder onze mensen. Er zijn nog steeds teveel mensen die in armoede leven, of geen kans krijgen om aan de slag te gaan. Omdat ze te oud zijn, niet de juiste achtergrond hebben of omdat het makkelijker en soms goedkoper is om mensen van buiten aan het werk te laten gaan.

Als gemeente zijn we druk bezig om dat beter en anders te organiseren. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Maar ik heb er veel vertrouwen in dat we meer mensen een baankans kunnen geven. Want iedereen moet een graantje meepikken van de overvloed die er in de stad is.

De andere kant is dat het gaaf is dat de stad zo in de spotlight staat. En afgelopen weekend kwam ik er achter dat het niet alleen journalisten zijn die aan het ontdekken zijn hoe gaaf Eindhoven is. Ik kreeg whatsapp-berichten van twee afzonderlijke vrienden. Eentje uit Rotterdam en de ander uit Amersfoort. Dat ze een weekendje weg hadden geboekt naar Eindhoven en of ik met ze wilde afspreken. Toen ik hier opgroeide had ik nooit durven denken dat we een citytrip-stad in Nederland zouden worden. En als dat betekent dat er meer banen bij komen in toerisme en horeca, ben ik helemaal voor!

Meer berichten