Foto:

Hypnose

  Column

Hij is terug: Rasti Rostelli. Deze geboren Arubaan begon jaren en jaren geleden in Eindhoven met zijn hypnose-shows. Het moet eind jaren tachtig van de vorige eeuw geweest zijn. Zijn optredens vonden plaats in een zaal van zwembad de Tongelreep.

Verschillende malen bezocht ik zijn shows. Beroepsmatig wel te verstaan. Rostelli liet mensen op het podium onder hypnose de meest vreemde opdrachten uitvoeren. Zo gedroegen ze zich in opdracht van hem opeens als een baby, aten zonder blikken of blozen een citroen waarvan de smaak door Rostelli's invloed in een sappige perzik veranderde en hij liet mensen met blote voeten over gloeiend hete kolen lopen zonder dat ze er ook maar één blaar aan over hielden. Zoals Ronald Koeman deed, destijds speler bij PSV. Ronald had een blindelings vertrouwen in deze hypnotiseur.

Rostelli's shows fascineerde me destijds omdat ik er met mijn neus bovenop stond en het onvoorstelbaar vond dat hij slechts in een paar seconden mensen onder hypnose kon brengen. Na Eindhoven trok Rostelli het land en de grens over en er kwamen televisieshows. Na een tijdje werd het stil rondom hem, maar nu is hij dus weer terug. Nog steeds gaan mensen uit eigen wil op zijn podium staan om vervolgens deel uit te maken van een show waar vooral veel gelachen moet worden. Nee, ik zal zijn shows niet meer bezoeken, heb het eerder allemaal gezien.

Ook vind ik het doodeng dat de hoofdpersonen op het podium later niet meer weten wat ze precies in opdracht van Rostelli hebben gedaan. Maar ja, ze doen het uit vrije wil. Uit vrije wil worden ouders ook verwacht hun kinderen te laten inenten tegen mazelen. Geen probleem zou je denken, want wie wil nu dat zijn of haar kind deze besmettelijke kinderziekte oploopt met het risico 'n hersenvliesontsteking eraan over te houden? Toch zijn er nog steeds legio ouders die besluiten hun kind deze prik te besparen, waardoor nu ook andere kinderen gevaar lopen. En geloof me, wanneer een kind eenmaal besmet is dan kan ook Rasti Rostelli's hypnose niets meer uitrichten.

Meer berichten