Foto: Marjolein van Hoof

Frisse wind

  Column

Ik kom even terug op de column van vorige week, waarin ik met geen woord repte over de vreselijke schietpartij in Utrecht. Natuurlijk beangstigde dit vreselijke gebeuren mij en het beangstigt me nog steeds.

Alleen bij het schrijven van de column had ik daar geen weet van. In tegenstelling tot dagbladen heeft een weekblad zoals Groot Eindhoven een deadline van enkele dagen voor de bezorging. Vandaar dat ik er nu op terugkom. Drie dodelijke slachtoffers, drie zwaargewonden, vier lichtgewonden en dan nog de mensen die getuigen waren en of konden ontsnappen aan dit drama.

Ook hun leven werd in een paar minuten voor altijd verstoord. Vreselijk en vervolgens dendert het leven voort. Wint Forum voor Democratie in alle windstreken tijdens de Provinciale Verkiezingen. En net als toentertijd met Pim Fortuyn hebben journalisten en politici allemaal hun eigen verklaring hoe ze deze rechtse ommekeer in onze samenleving moeten plaatsen. Cabaretier Freek de Jonge voelde zich geroepen om de partijleider van FvD publiekelijk aan te vallen tijdens het jaarlijkse Boekenbal. Misschien is Nederland dat wel zat en hebben de dertigers en veertigers van nu geen zin meer in het commentaar van een geitenwollensokkengeneratie uit de jaren 60 of 70 van de vorige eeuw.

Sterker nog, ook de aanhangers van toen hebben nu hun twijfels. Ook zij pikken het niet meer dat talkshows steeds dezelfde gasten aan tafel uitnodigen en nauwelijks ruimte bieden aan tegengeluiden. De politici die momenteel onze regering vormen zijn misschien ook niet meer van deze tijd. Zij vertegenwoordigen de gevestigde orde maar, met uitzondering van enkelen, zijn ook zij vastgeroest in het geijkte stramien. Het feit dat Thierry Baudet met Forum voor Democratie ook in Eindhoven hoog wist te scoren, wijst erop dat Nederland toe is aan een frisse wind. Maar ook in onze eigen gemeente zijn we de weg kwijt. Geen wonder dat Warner Philips, de zoon van wijlen Frits, en honderden demonstranten afgelopen week demonstreerden tegen het wanbeleid van de gemeente Eindhoven ten opzichte van het Muziekgebouw.

Want het kan toch niet zo zijn dat het qua programmering en akoestiek hoog aangeschreven Muziekgebouw straks alleen nog maar voor de plaatselijke harmonie gebruikt kan worden?

Meer berichten