Foto:

Staking

  Column

Zieltjes winnen, dat doen momenteel de landelijke politieke partijleiders. Ook onze premier maakt overuren en wanneer je geluk had, kon je in Eindhoven zomaar even met hem op de foto.

Leuk voor op Facebook natuurlijk, want dan kan iedereen meegenieten van jouw bijzondere momentje. Of het neveneffect is dat in dit geval de VVD ook profiteert van een stem tijdens de verkiezing aanstaande woensdag is nog maar de vraag. Het gaat immers niet om landelijke verkiezingen, maar om de Provinciale Verkiezingen. Het gaat goed met de Nederlandse economie, vooral in Eindhoven waar high tech de boventoon voert, beaamde de premier nog eens nadrukkelijk. De praktijk leert echter dat maar weinig mensen dit daadwerkelijk in hun portemonnee merken.

Pensioenen en AOW-uitkeringen staan al jarenlang op hetzelfde niveau en worden niet geïndexeerd. Salarissen worden weliswaar af en toe verhoogd maar voor veel werknemers is een vaste baan niet weggelegd. En ja, dan hebben we ook nog de verhoogde pensioengerechtigde leeftijd. Met 65 jaar met pensioen is er allang niet meer bij. In 2018 moest je al 68 jaar zijn en dat pikken we met z'n allen niet langer. Dus werd er begin van deze week volop gestaakt. Een jaartje meer dan vroeger, maar 66 jaar moet de nieuwe norm zijn, is vinden velen.

Vooral de roep om rekening te houden met medewerkers die onder de zogenaamde 'zware' beroepen vallen, kreeg veel bijval. Feit is natuurlijk wel dat we statistisch gezien steeds ouder worden en dus langer van een pensioen of AOW kunnen genieten. Ik heb altijd moeite heb met de uitslagen van statistieken. Ook ik ben geneigd om bij een steeds stijgende levensverwachting te denken dat ik en mijn leeftijdsgenoten misschien wel 90 of 100 jaar worden. Toch is het een zoethoudertje. Diverse van mijn leeftijdsgenoten zijn terminaal of ernstig ziek. Geluk en de juiste genen zijn volgens mij de sleutels voor een lang en vooral zo gezond mogelijk leven en dan lijkt me 66 jaar een goed moment om te stoppen met werken.

Meer berichten