Foto:

Extra geld moet

  Column

Terecht vraagt burgemeester Jorritsma geld om de criminaliteit in onze stad te kunnen aanpakken. Het is iedere dag raak. Supermarkten, benzinestations en restaurants worden momenteel wekelijks, zo niet dagelijks overvallen. Vaak door jonge jongens die nog ver onder de leeftijd van 18 jaar zitten. Ook ouderen behoren tot hun doelwit. Met babbeltrucs proberen ze oudjes geld afhandig te maken.

Vaak is de buit niet eens zo groot, maar je zult maar als meisje bij de kassa een pistool tegen je hoofd gedrukt krijgen. Nep of echt, dat weet je niet, maar je staat wel doodsangst uit. Onze burgervader is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn burgers. Maar preventie en handhaven zijn zaken die in Eindhoven geen prioriteiten krijgen. De reden? Geen geld. Door een mismanagement bij het verlenen van zorg is Eindhoven in de rode cijfers beland en de gemeenteraad houdt daarom volgens eerder gedane afspraken de hand stevig op de knip.

Extra geld? Dan moet er een dekking voor zijn is hun mening. Ik denk dat het tijd wordt dat de gemeente eens de hand in eigen boezem steekt. Momenteel telt de gemeente tig ambtenaren die met behoud van een riant salaris dagelijks achter hun bureau zitten, maar eigenlijk niets uitvoeren. Mijn voorstel? De bezem erdoor, zoals dat ook in het bedrijfsleven gaat. Het kan toch niet zo zijn dat criminaliteit aanzwelt en wij ons steeds onveiliger moeten voelen? Maar, ja de praktijk is ook dat wanneer daders worden opgepakt, ze binnen no time weer op straat rondlopen.

Handhaven en controleren kunnen dan sleutelwoorden zijn. Bijvoorbeeld fietsers bekeuren die voor levensgevaarlijke situaties zorgen door massaal door rood rijden, geen licht op de fiets hebben of alleen maar oog hebben voor hun mobieltje. Overigens geldt dit laatste ook voor automobilisten. Wanneer de tendens is dat 'alles' mag, dan is de stap naar het beroven van een kassière ook niet meer zo groot. Met klem vraag ik de gemeenteraad extra geld beschikbaar te stellen. Dat moet toch kunnen?

Meer berichten