Foto:

Opruimen

  Column

En opeens waren ze er weer, zij het toch nog slechts bij een enkeling: rokjes en blote benen. Weliswaar zittend op een beschut plekje: uit de wind en in de zon, want ook al scheen het zonnetje afgelopen zondag aan een stralend blauwe lucht, echt zomers was het natuurlijk niet.

Het is een voorbode waar we met z'n allen volop van genoten. Zelfs de krokusjes in de berm van de rondweg in Eindhoven steken nu voorzichtig hun kopjes boven het gras. Maar ja zoals het spreekwoord zegt: een zwaluw maakt nog geen zomer. De winterjassen kunnen dus echt nog niet worden opgeborgen. En dat brengt mij bij een hit op Netflix, waarbij een vriendelijke Oosterse dame ons leert hoe we ons huis doeltreffend kunnen opruimen. Haar methode is klip en klaar. Wat je niet nodig hebt gaat eruit. Dat doet ze op een uiterst vriendelijke manier.

Sterker nog: ze laat je uitgebreid afscheid nemen van het te verwijderen kledingstuk of snuisterij. Voordat dit in de vuilniszak verdwijnt moet je het in je handen nemen en bedanken dat je het hebt gehad. Het resultaat is verbluffend, want een overvolle kledingkast, rommelige keuken en boordevolle garage veranderen in plekken waarin je in een oogopslag alles kunt vinden wat je nodig hebt! Nou dat laatste spreekt me wel aan, maar afscheid nemen van de brillenkoker van mijn overleden moeder waarin zij een paar geheugensteuntjes heeft geschreven?

Of van de manchetknopen van mijn vader en het velletje papier waarop hij met vulpen in krullend handschrift iets heeft opgeschreven? En wat te denken van de map met moederdagtekeningen van mijn zoon en dochter, die ik laatst weer tegenkwam? Ik koester ze, zoals ik dat nog wel met meer spullen doe. Toch heb ik een aantal tips van deze dame overgenomen. De manier namelijk hoe je op overzichtelijke wijze T-shirts en truien kunt opbergen, hoe je rommelige keukenlades efficiënt kunt indelen en een chaotische schuur tot een plek kunt omtoveren waarin alles overzichtelijk voor het grijpen ligt. Ik kan het iedereen aanraden.

Meer berichten