Foto:

Het bloemenmeisje

  Column

We hebben 'm nog tegoed: Blue Monday. Oftewel: de meest deprimerende dag van het jaar. Maandag 21-01, de laatste maandag van januari die in een volle week valt, is het zover.

Volgens een door de Britse psycholoog Cliff Arnall bedachte 'wetenschappelijk verantwoorde formule' bestaat er dan grote kans dat we ons neerslachtig, treurig of weemoedig voelen. Als reden hiervan voert hij aan dat op deze dag van het nieuwe jaar we ons realiseren dat goede voornemens niet zijn uitgekomen, dagen donker en druilerig zijn, vakantie nog ver weg is en we bestookt worden met rekeningen van de dure decembermaand. Ongetwijfeld zal er een kern van waarheid in zitten, maar afgelopen week werd ik geconfronteerd met het feit dat we ook zomaar opeens van een klein gebaar ook heel vrolijk en opgewekt kunnen worden.

"Blue Monday wordt door Izis overschaduwd"
 

Dat een donkere grauwe regenachtige dag je opeens een zonnige glimlach kan bezorgen. En dat allemaal door Izis uit Stratum, een vierjarig meisje. Toevallig ken ik haar, omdat ze bij mij in de buurt woont. Izis is een natuurmeisje dat zich verwondert over de dieren die op haar pad komen en de prachtige planten en bloemen die de natuur voortbrengt. De kleurrijke bossen bloemen die bij de Albert Heijn bij haar in de buurt staan, worden bij een bezoek door haar steevast bewonderd. Toen ze hoorde dat al die mooie bloemen, wanneer ze over de datum en niet verkocht zijn, in afvalcontainers belanden, bedacht ze een plannetje.

Ze vroeg haar moeder te regelen of zij die bloemen van AH mocht hebben, zodat ze alle grootouders die bij haar in de buurt wonen een bosje zou kunnen geven. Het filmpje op YouTube waarop Izis rijdend op haar bakfiets de deuren langs gaat is tig keren bekeken. Het is vertederend om te zien hoe serieus Izis bezig is. Het meisje is ietwat beduusd onder de aandacht die ze kreeg, maar het feit dat mensen in de buurt haar nu aanspreken als het bloemenmeisje vindt ze erg leuk. Daarom voor mij geen Blue Monday volgende week, want die wordt door Izis overschaduwd.

Meer berichten