Foto:

Het nieuwe leven

  Column

Het Evoluon, Eindhovens markantste gebouw, is verkocht. De nieuwe eigenaars? Foolen & Reijs Vastgoed en Hurks Vastgoedontwikkeling. Hun doel? De futuristische UFO tot een internationale top-plek van techniek, kennis en ontmoeting te maken. Ambitieuze plannen, die naar ik hoop op niet te veel obstakels zullen stuiten.

Maar het Evoluon weer snel tot een plek maakt, waar mensen uit de gehele wereld binnenstappen en Eindhoven eindelijk de status verwerft die het verdient. Namelijk van een stad waar hoogwaardige technologie en kennis velen versteld doen staan. Een stad die de status van provinciestadje allang ontgroeid is en een belangrijke spil is in de mondiale technologische ontwikkeling. Computers en robots winnen steeds meer terrein in ons dagelijks leven. Er zijn zelfs al scenario's voorhanden waarin niet de mens maar robots straks onze toekomst bepalen.

Moeten we daar bang voor zijn? Eigenlijk wel natuurlijk, want dit wil zeggen dat wij, de mens, de controle verliezen. Doemscenario's liggen dan ook op de loer. Een kennis van me vroeg zich laatst af wat er gebeurt, wanneer een automatisch bestuurde auto straks moet kiezen tussen crashen tegen een boom of een groepje voetgangers.

Met andere woorden: hoe is het met het empathisch vermogen gesteld van robots en computers? Volgens oprichter Jack Ma, van het Chinese internetbedrijf Alibaba Group, werelds grootste online business to business handelsplatform, is dan ook juist daar voor ons winst te behalen. Volgens deze miljardair met een geschat vermogen van 40 miljard dollar is het namelijk voor ons mensen onmogelijk om slimmer te worden dan computers die altijd beter in rekenen of dingen onthouden zullen zijn. Volgens Ma is onze vijand niet de automatisering maar de onkunde van de mensheid om zich voor te bereiden op het nieuwe leven.

Hij pleit ervoor om bij mensen te investeren in onderwijs, kunst, filosofie, sport, muziek en creativiteit. Bestuursvoorzitter ir. Jan Mengelers van de TU/e, zei tijdens zijn toespraak op oudejaarsdag j.l. tijdens de EIT Digital Master School Graduation Day dat de ingenieur van de toekomst meer dan alleen een hele goede bèta moet zijn. Maar dat hij of zij technologie moet combineren met maatschappelijk behoeften. Ik denk dat beide heren gelijk hebben.

Meer berichten