Foto:

Wensbaby

  Column

Nee, gezinnen van tien of meer kinderen zijn in onze samenleving niet of nauwelijks meer te vinden. Ik kan me er eerlijk gezegd ook niets bij voorstellen, alhoewel ik wel iemand ken die uit een gezin van maar liefst zeventien kinderen komt. Een Eindhovens gezin nog wel.

Een van deze kinderen is zelfs een beroemdheid geworden, namelijk filmmaker Jan de Bont. Met de komst van de anticonceptiepil en de baas in eigen buik beweging in de jaren zestig van de vorige eeuw, kregen vrouwen de mogelijkheid zelf te bepalen, of en hoeveel kinderen ze willen baren. Wanneer ik nu in mijn omgeving kijk, dan valt me op dat er steeds meer vrouwen die de veertig gepasseerd zijn geen kinderen hebben.

Of ze er bewust voor gekozen hebben of dat het zo gelopen is weet ik niet. Feit is wel dat de campagne eind 1980 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid' er wel degelijk toe geleid heeft dat vrouwen veel actiever deelnemen aan het arbeidsproces, een eigen inkomen verwerven en een carrière ambiëren. Wanneer stelletjes echter kinderen krijgen dan is vaak de tendens dat de vrouw een stapje terugdoet in het arbeidsproces. Ook hierin is echter een verschuiving te vinden. Voorschoolse- en naschoolse opvang en het aantal scheidingen is daar mede debet aan.

Maar een nieuw fenomeen kondigt zich volgens onderzoekers aan: dat liefdesbaby's plaatsmaken voor zogenaamde wensbaby's. Vooral bij vrouwen achter in de dertig. Zij hebben een babywens, alleen de grote liefde nog niet gevonden. Gezien het doortikken van de biologische klok die het krijgen van een kind in de weg zit, besluit men alvast een baby te krijgen. Maar ja, een baby krijg je niet in je eentje. Dus, welke donor kies je? En kan er rekening gehouden worden met speciale wensen. Want met genen manipuleren is nu ook al geen utopie meer. Wellicht dat de kinderen van de kinderen van nu nog maar één ding voor ogen hebben: een baby op maat. Misschien wel een wensbaby als cadeautje in je schoen. Eerlijk gezegd duizelt het me een beetje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden