Foto:

Zwartepieten

  Column

Ga ik mijn vingers eraan branden, of hou ik het voor me? De twijfel sloeg toe deze week. Maar er niet over praten vind ik geen oplossing. Waar de dialoog stopt, start de frustratie.

Afgelopen week zagen we een lelijke kant van Eindhoven. Groepen die lijnrecht tegenover elkaar stonden. Op Facebook zag ik beide zijden hun eigen gelijk bevestigen. Echte gesprekken over zwarte piet vinden meestal plaats tussen mensen die het met elkaar eens zijn. Op sociale media is de trend vooral het verkondigen van het eigen standpunt, in plaats van elkaar proberen te begrijpen. Ik heb groot respect voor beide kampen. De ene groep bewaakt de aard van het land dat ze liefhebben en de tradities die daarbij horen. Hun groep vormt vaak een frontlinie in moeilijke tijden. Mensen die op elkaar kunnen bouwen en die vechten voor iets dat hen dierbaar is. De andere groep is eigenlijk hetzelfde.

Ze vechten ook voor het land waar zij van houden en voor de vrijheid en tolerantie die daarbij horen. Zij spreken zich dapper uit, vaak al jarenlang, tegen de stroom in. Maar de tegenstelling waarin we nu zitten, die maakt ons als samenleving niet sterker. Elkaar veroordelen, daar worden we alleen maar chagrijniger van. En het lukt zeker niet als politici over elkaar heen gaan buitelen om hun achterban op te jutten. Misschien is het een idee om eerst oog te hebben voor de mensen waar het feest voor bedoeld is: onze kinderen. De spanning vertaalt zich ook naar scholen in onze stad, dat moeten we niet willen.

Zoals Jan Terlouw zei: hou je even koest. Na 5 december hebben we ruim de tijd om het gesprek met elkaar aan te gaan. Natuurlijk heeft eenieder het recht om te demonstreren en zijn mening te uiten, zonder scheldpartijen en geweld. Maar de oplossing ligt uiteindelijk op de keukentafel, in de buurt of aan de bar. Ga het gesprek niet uit de weg, maar vraag elkaar waar de pijn en de hoop zit. Zo lang we niet zwartepieten, moeten volwassen mensen hier wel uit kunnen komen. Zeker als we beseffen dat we allemaal houden van hetzelfde land. En van de kinderen die erin opgroeien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden