Foto: Marjolein van Hoof

Vrede

  Column

Rollebollend over elkaar op zoek naar die ene onweerstaanbare sensationele aanbieding. Het zijn beelden van uitzinnig koopjespubliek uit Amerika die we de vorige week regelmatig via de buis zagen verschijnen.

De bedoeling om de gekte van Black Friday te laten zien, was ongetwijfeld om ook ons vast in de stemming brengen om voor dag en dauw te posten bij winkels met speciale aanbiedingen. In de Verenigde Staten is de vrijdag na Thanksgiving tot Black Friday gedoopt omdat die bewuste vrijdag veel werknemers vrij hebben en daarom alvast de eerste kerstaankopen doen.

In Nederland daarentegen moeten we gewoon op die bewuste vrijdag werken. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, willen we echter allemaal. Dus was het in de Eindhovense winkelcentra afgelopen vrijdag héél druk. Mijn telefoon piepte regelmatig op en ook daar vlogen de kortingspercentages me om de oren. Met uitzondering van een kleine bestelling via internet ben ik niet echt in de verleiding geweest. Al helemaal niet toen ik de drommen mensen zag die in het centrum van de stad hun slag wilden slaan. Daar ging ik me beslist niet tussen wringen.

Afgelopen zondag, toen de gekte voorbij was liep ik wel een winkel binnen. En wat bleek, de unieke 20% Black Friday korting was nog steeds van toepassing. Op koopjes jagen kan een sport zijn. Ik ken een moeder en dochter, die iedere week minutieus alle aanbiedingen van dagelijkse boodschappen uit reclamefolders knippen. Voor boodschappen bij de grootgrutter kiezen ze het einde van de middag zodat er afgeprijsde etenswaren gekocht kunnen worden. Om met staatssecretaris Blokhuis te spreken, hoop ik echter wel dat ze dan vooral ook voor gezonde afgeprijsde etenswaren kiezen.

Volgens deze politicus namelijk moeten bijna alle huishoudens in Nederland het roer omgooien. Hij pleit voor een gezonde leefstijl. Met Sinterklaas en Kerst voor de deur denk ik dat ik dan toch maar voor het koopjes jagen ga, me niet laat betuttelen maar vrede voor iedereen centraal stel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden