Foto:

Ginne zwets

  Column

Is Eindhoven hot voor toeristen en kijkjespubliek? Gezien het aantal bezoekers aan Glow en Dutch Design Week kun je dit wel stellen. Maar Eindhoven weet ook op andere fronten hoog te scoren. En daarmee bedoel ik niet de demonstraties die afgelopen zaterdag tijdens de St. Nicolaasintocht plaatsvonden.

Want dat vond ik een dieptepunt en Eindhoven onwaardig. Gelukkig leven we in een vrij land en gelukkig mogen we onze mening verkondigen en dat geldt dus ook voor de anti- en pro Zwarte Pieten activisten. Om echter eieren in de strijd te gooien om je gelijk te halen, dat gaat me echt te ver. Nee, de PSV-supporters die zich hieraan schuldig gemaakt hebben verdienen een roe en mogen wat mij betreft met Piet mee in de zak. Zij hebben zich echt van hun slechtste kant laten zien. Nee, dan het respect wat twee andere Eindhovenaren kregen.

Ik heb het over de worstenbroodjes van Bart Houben en over de frites en bitterballen van Martin Zwerts. Heeft u ze nog nooit geproefd? Bart Houben leerde het vak van zijn vader en met worstenbroodjes in allerlei varianten, waaronder vegetarische versies, verovert hij momenteel niet alleen Nederland maar levert ver over de grenzen. Afgelopen week kreeg hij bezoek van Wim van de Donk, de Brabantse commissaris van de Koning, die Bart het geheim van de smid wilde ontfutselen en eigenhandig in de bakkerij een worstenbroodje maakte. Martin Zwerts kreeg ook bezoek.

Een delegatie van journalisten uit Singapore die op werkbezoek waren in het kader van de komst van hun president in ons land bezochten de frietbakker om van de meester zelf de heerlijkste friet met mayonaise te proeven. Sinds april van dit jaar zijn de frieten van Zwerts namelijk ook in Singapore te koop. Geen wonder want Zwerts wordt met zijn versie al jarenlang tot de beste, zo niet de allerbeste frietbakker van Brabant en Nederland uitverkoren. Zowel Houben als Zwerts wilde ik dus even in het zonnetje zetten, of zoals we dat op z'n Brabants zeggen: da's ginne zwets!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden