Foto: Marjolein van Hoof

Eindhoven licht op

  Column

VVD-fractievoorzitter en PSV-supporter Klaas Dijkhoff windt er geen doekjes om. Om de luchtverontreiniging tegen te gaan pleit hij voor de schone energie van kernenergie.

Voor de camera in Den Haag krijgt hij politieke bijval van zijn eigen partij, alsmede CDA, 50 Plus en PVV. Sommige fractieleiders van andere politieke partijen laten eveneens aan parlementaire verslaggevers weten, niet direct onwelwillend tegenover dit idee te staan. Mocht politiek Den Haag inderdaad besluiten het aantal kerncentrales in Nederland uit te breiden, dan zullen die niet in de achtertuin van de in Breda woonachtige Dijkhoff geplaatst worden. Op initiatief van D66 vond vrijdagavond een stemming plaats van de fracties van de Provinciale Staten van Noord-Brabant over de wel of niet plaatsing van kerncentrales in onze provincie.

De meerderheid stemde met een duidelijk 'nee'. Als voornaamste reden wordt het gevaarlijke radioactieve afval genoemd waarvoor nog steeds geen afdoende oplossing is. De luchtverontreiniging in Eindhoven is op sommige plaatsen zeer hoog. Maar ja, levensgevaarlijk radioactief afval daarmee wil je toch ook niet geconfronteerd worden. Eigenlijk ben ik best blij met deze beslissing alhoewel ik ook niet op een levensgrote windturbine in mijn achtertuin zit te springen. En al die daken met zonnecollectoren kan ik ook niet echt een aanwinst voor het oog vinden. We zullen iets moeten doen willen we het probleem van luchtvervuiling aanpakken en afgesproken klimaatdoelstellingen halen. Voorlopig hebben we in Eindhoven met iets anders te maken: licht. Tot en met 17 november van schuifelen duizenden mensen door onze stad om Glow te bewonderen.

Bij het schrijven van deze column was ik nog niet in de gelegenheid geweest om Glow te bezoeken. Dit ga wel doen, want Eindhoven en licht zijn naadloos met elkaar verbonden. Of zoals Freek de Jonge het eens verwoordde: 'De Lichtstad is licht, niet licht als een veertje, dat Eindhoven licht is, dat ligt aan een peertje.' De peertjes zijn inmiddels achterhaald maar licht? Daar zijn we trots op in Eindhoven!

Meer berichten