Foto:

DDWat?

  Column

Deze week staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. We staan als stad op een internationaal podium. Veel mensen uit binnen- en buitenland komen hierheen om geïnspireerd te raken door onze creativiteit, ontdekkingen en samenwerking. Elk jaar weer verrast onze stad mensen die in Eindhoven te gast zijn. Niet alleen met kunstzinnige en mooie stoelen, tafels, potten of vazen, maar ook met oplossingen voor maatschappelijke problemen die ons allemaal aangaan.

Zoals op het gebied van duurzaamheid, waarbij designers allerlei manieren bedenken om de mens en moeder natuur harmonieus met elkaar te laten leven. Of over wat de rol van robots zal zijn in onze levens. Zullen wij dertigers, de toekomstige senioren, nog verzorgd worden door mensen of is de robot dan zo ver ontwikkeld dat we er een emotionele band mee kunnen opbouwen?

En hoef je dadelijk geen huis meer te kopen, omdat je het zelf kunt uitprinten? Kortom, design is meer dan alleen mooie voorwerpen. Het is op een andere manier naar vraagstukken kijken. Zo dat we uitgedaagd worden om oplossingen te vinden, in plaats van problemen te adresseren. Als wethouder wijken word ik het meest gelukkig van designers die het samenleven nog een beetje gelukkiger en optimistischer weten te maken. Net zoals de afgelopen jaren zijn er ook nu diverse designers actief in de wijken. Als je nieuwsgierig bent naar een mooi voorbeeld, ga dan naar het Hoofdkwartier onder het Strijps bultje.

Daar zie je wat designers samen met buurtbewoners voor elkaar kunnen krijgen. En als je dan weer de straat oversteekt, pik je de energie mee van de design week op Strijp S.Jaarlijks organiseer ik een design tour voor Eindhovenaren die helemaal niks met de DDW hebben of er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Dit jaar is het helaas niet gelukt, maar volgend jaar zeker weer wel. Ik hoop maar dat deze column jou nieuwsgierig maakt om alsnog op pad te gaan. Veel design toegewenst!

Meer berichten