Foto:

Vijf

  Column

Afgelopen week had ik een bijzondere ervaring op een grote vastgoedbeurs in München. Het was een hoogtepunt in een verhaal dat vijf jaar geleden begon. Als jonge en onervaren wethouder viel me op dat we als stad altijd dezelfde te maken hadden met hetzelfde kleine groepje beleggers en ontwikkelaars. Zo'n afhankelijkheid maakt je als stad kwetsbaar. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk voor de creativiteit van de partijen die moeten bouwen aan de toekomst van de stad of nog beter: aan de stad van de toekomst.

Daarnaast zag ik dat de vier grote steden in Nederland (G4) goed samenwerkten op het gebied van vastgoed tijdens dit soort beurzen. Als tweede economie en vijfde stad van Nederland - met veel kansen voor bouw en gebiedsontwikkeling - leek het mij logisch dat we ons daarbij aansloten. Zoiets gaat niet vanzelf, met een simpel telefoontje. De G4 zaten in het begin niet zo te wachten op een vijfde wiel aan de wagen. Maar in de afgelopen periode hebben we kunnen laten zien hoe groot de toegevoegde waarde van Eindhoven is voor de rest van Nederland en hoe aantrekkelijk onze stad kan zijn voor bouwers, ontwikkelaars en investeerders.

Nou zal geen lezer wakker liggen van de manier waarop Eindhoven zich presenteert aan vastgoedondernemers. Maar uiteindelijk is dat hartstikke belangrijk voor een stad waar een grote behoefte is aan genoeg betaalbare, duurzame en mooie woningen. Voor de Eindhovenaren die willen verhuizen of starters die het huis van hun ouders of hun studentenkamers ontgroeid zijn. En voor de nieuwe Eindhovenaren, die afkomen op onze groeiende economie. We besloten vijf jaar terug om aan deze missie te werken, onder andere door op de beurs te 'flirten' met de grote steden, ontwikkelaars en beleggers. Voor mijzelf was dat eerst nog wat onwennig, want de vastgoedsector is niet mijn natuurlijke wereldje. Ik sta liever in een spijkerbroek in het buurthuis, zullen we maar zeggen. Maar na verloop van tijd verliepen de gesprekken soepeler. Ik merkte ook dat ons Eindhoven-verhaal steeds vaker een luisterend oor vond en een geïnteresseerde blik.

Afgelopen week gingen we voor het eerst mee naar de beurs als onderdeel van de zogeheten 'Holland Metropole'. Op verschillende podia klonk ons verhaal over Eindhoven. Hoe we de afgelopen jaren hard aan de stad hebben gebouwd. En hoe wij denken dat in de toekomst te gaan doen. De samenwerking met de G4 is leuk en nuttig. En de ontwikkelaars? Die staan steeds meer in de rij om in Eindhoven te mogen ontwikkelen. Het lijkt erop dat de Holland Metropole geen wagen met vijf wielen is geworden, maar eerder een schaap met vijf poten.

Meer berichten