Foto:

Opsteker

  Column

Zijn we door het oog van de naald gekropen? Ik denk het wel. Met de arrestatie van zeven terreurverdachten vorige week zou een aanslag voorkomen zijn.

Een terroristische aanslag is de nachtmerrie van iedere organisator en beveiliger die bij grote evenementen betrokken zijn. Persoonlijk ben ik niet zo'n held, wanneer het om massa's mensen gaat. Tijdens een kampioensfeest van PSV zat ik eens opgesloten toen ik van het Stadhuisplein naar het Catharinaplein wilde. Er werd gedrongen, geduwd en het scheelde niet veel of ik was letterlijk in paniek geraakt. Maar ja, de aanwezigheid van drommen mensen is inherent aan de festiviteit die je bezoekt. Iedereen vraagt zich nu af waar de verdachten hadden willen toeslaan.

Ze werden in Weert aangehouden, terwijl ze uit diverse streken van ons land kwamen. Was Weert een locatie om bijvoorbeeld Eindhoven goed in de gaten te houden? Met de Marathon voor de deur en aansluitend Glow, met zo'n 750.000 bezoekers, zou dat zo maar kunnen. Zoveel mogelijk slachtoffers maken is het credo van terroristen. Een angstaanjagende gedachte, maar kun je je er tegen weren, door thuis op een stoel te blijven zitten? Nee, dat is ook geen optie. Dus moeten we vertrouwen hebben in onze overheid en ook onze ogen en oren openhouden.

We moeten alert zijn, maar soms is het lontje erg kort. Het aantal verwarde mensen dat we op straat tegenkomen groeit. En ook de hufterigheid in het verkeer neemt toe. Nee, ik heb de oplossing niet, maar een vriendelijk woord, voorrang verlenen omdat de situatie erom vraagt, zou kunnen helpen. Wat ik als een pluspunt zie, is dat appen en telefoneren op de fiets nu verboden wordt Terecht! Twee dingen tegelijk doen die je aandacht vragen, gaat niet. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die zich vrijwillig inzetten. Die er plezier aan hebben het anderen naar de zin te maken.

De lichtjesroute die onze stad weer siert zou niet kunnen bestaan zonder deze mannen én vrouwen die onze stad in het avonddonker laten oplichten. Een opsteker die ik kan gebruiken, u ook?

Meer berichten