Foto:

Anneke

  Column

Moet je als burgervader het goede voorbeeld geven? Ik zou denken van wel. Je hebt als eerste burger van je gemeente immers een voorbeeldfunctie. Dat wil zeggen dat je van onbesproken gedrag moet zijn, maar ook dat je compassie hebt voor al je burgers en dat je eigenbelang ondergeschikt maakt aan het algemeen belang.

En ja, daar zit 'm nu de knoop bij burgemeester Houben van Nuenen. Met een inwonerstal van ruim twintigduizend krijgt Houben jaarlijks ruim 70.000 euro aan salaris toegekend. Niet onverdienstelijk toch? Daar kun je wel een riante woning van kopen of huren. Nou, riant woont Houben. Namelijk in een half vrijstaande langgevelboerderij die eigendom is van de gemeente. Alleen betaalt Houben daar geen normale huurprijs van minstens duizend euro per maand voor.

Nee, deze CDA'er huurt de woning antikraak voor 340 euro per maand! Dat roept vraagtekens op. Temeer omdat de gemeente bij de stichting Ad Hoc, verhuurder van het pand, Houben als huurder met voorkeur naar voren heeft geschoven. Ik denk dat menig Nuenenaar met een minder salaris dan deze politicus dat ook wel zou willen. Dan iets heel anders. Anneke Grönloh is overleden. Een meisje dat bij DAF werkte en in 1959 het Cabaret der Onbekenden won met een weergaloze uitvoering van het lied Mamma.

Als tiener kwam ik ze tegen in het Geldropse zwembad De Smelen en ik zag haar een aantal keren optreden. Als journaliste heb ik Anneke later een paar keer mogen interviewen. Enkele jaren geleden was dat in het Regionaal Historisch Museum. Het was een bijzondere gebeurtenis, een happening van Eindhovense talenten waaronder Trea Dobbs en Harrie van Hoof. Anneke was weliswaar ouder dan ik, maar zij vertegenwoordigde mijn tienerjaren net zoals Armand dat deed.

Op de een of andere manier was ik trots op haar, ook omdat ze in Eindhoven woonde. Als tribute heb ik afgelopen zondag via YouTube nog eens naar haar grote hits geluisterd. Anneke is niet meer, ik heb een kaarsje opgestoken.

Meer berichten