Foto: Marjolein van Hoof

Verslaving

  Column

Sigaretten moeten voortaan alleen nog maar in 'gespecialiseerde' winkels verkocht worden. Dat is de mening van een overgroot deel van de Nederlandse bevolking volgens een onderzoek door opiniepeiler Maurice de Hond. Ben ik het, als verstokte roker, daarmee eens?

Eigenlijk wel, want roken is ongezond. Je kunt er de vreselijkste ziektes van krijgen, iets wat een roker ook onder haar of zijn neus voorgeschoteld krijgt via de meest afschuwelijke foto's die op een pakje 'rokersgenot' zijn afgebeeld. Het antirookbeleid heeft ervoor gezorgd dat roken niet meer gezien wordt als een sociaal gebeuren, maar als een demonische daad. Om te voorkomen dat tieners zich tegoed doen aan zo'n 'kankerstokje' wordt alles uit de kast gehaald om te voorkomen dat er weer een generatie opstaat die ten onder gaat aan rookverslaving.

Nogmaals, als verstokte roker juich ik dit toe. Mijn bezorgdheid gaat echter ook uit naar die andere grote verleider: drugs. Afgelopen week overleed in Geldrop een man die, zoals het er nu naar uitziet, is overleden aan de gevolgen van het fabriceren van synthetische drugs. In tegenstelling tot de jaren 60 en 70, toen bij tienerfuifjes en volwassenenfeestje glazen met sigaretten op de tafel stonden, gaan nu op diezelfde feestjes geestverruimende pillen en lijntjes coke van hand tot hand.

Nu wil ik niet de moraalridder uithangen, maar dan neig ik toch eerder naar een sigaret. Wie heeft de wijsheid in pacht? De stiekeme rokers, die bij verstokte rokers een sigaretje te bietsen? De drugskoeriers, die de zwarte centjes in eigen zak steken? De overheid die strenge regels doorvoert, maar regelmatig geconfronteerd wordt met 'verwarde' personen of tieners die vroeg drugsverslaafd zijn?

De verleidingen zijn groot wanneer je als tiener de 'wereld van de grote mensen' ontdekt. Een ding hebben alle tieners volgens mij gemeen. Dat wat verboden wordt, maakt het spannend, zeker wanneer het via een speciale koerier of winkel moet worden aangeschaft. Ik vrees dat dit nog decennialang zo zal blijven.

Meer berichten