Foto: Marjolein van Hoof

Yabba dabba doo

  Column

Het is de droom van menig volwassene: een huis bouwen dat geheel is afgestemd op eigen specifieke wensen. In Nederland gelden echter strenge regels vooral wanneer we het over het uiterlijk van een huis hebben. Je huis bijvoorbeeld appeltjesgroen, citroengeel of tomatenrood verven zoals in Curaçao gebruikelijk is, is in ons kikkerlandje streng verboden.

Ook de sky is niet de limit, dak- en goothoogtes zijn van tevoren bepaald en zelfs de kleur van dakpannen is in vele gevallen vastgelegd. Om toch dat eigen nestje te creëren gaan we vaak 'los' aan de binnenkant, zodat zelfs een traditioneel rijtjeshuis een bijzondere uitstraling krijgt dat geheel bij de bewoners past. De tijd dat huizen steen voor steen gemetseld werden, weet bijna niemand zich meer te herinneren. Verspreid over onze stad worden momenteel veel nieuwe woningen gerealiseerd.

Kant-en-klare bouwpanelen zorgen ervoor dat in korte tijd tig woningen kunnen worden afgeleverd. De technische mogelijkheden breiden zich echter uit, waardoor Meerhoven straks de primeur heeft om een aantal zogenaamde printerhuizen in de wijk te krijgen. Huizen uit een printer?? Ja, het kan. Er komt geen dakdekker of metselaar aan te pas, alleen veel beton dat laagje voor laagje 'geprint' wordt. De vorm van de huizen is uniek te noemen. De huizen van de toekomst doen denken aan de bolvormige behuizing waarin Fred Flinstone zich thuis voelde.

De verantwoordelijke architecten verzekeren echter dat de muren aan de binnenzijde gebruiksvriendelijk recht afgewerkt worden, zodat bestaande kasten en banken er veilig tegenaan gezet kunnen worden. Als suggestie voor een deurbel wil ik daar nog iets aan toevoegen: yabba dabba doo!

Meer berichten