Jessica Fotografie

Keigaaf

  Column

Afgelopen week kan het je bijna niet ontgaan zijn. De aankondiging dat we in Eindhoven de eerste woning ter wereld van beton gaan printen, waarin ook echt gewoond wordt. Het is de bedoeling dat die - steenvormige - woningen in Meerhoven komen te staan. Past helemaal bij onze stad, waar we altijd weer nieuwe dingen ontdekken. Wat ik zo gaaf vind aan deze nieuwe manier van bouwen, is dat het de huurder of koper van een woning veel invloed en keuzevrijheid geeft over zijn of haar woning.

Je kunt namelijk beslissen over elk detail, zonder dat je daar rare of te hoge rekeningen voor krijgt. De woning is goedkoper én sneller klaar. De eerste woning kan straks geprint worden in ongeveer twee weken tijd. Stel je voor hoe snel dat zal zijn, als de techniek nog verder doorontwikkelt. Een mooie toekomst staat ons te wachten. Wat tijdens de presentatie van dit nieuws tot me doordrong, was waarom ik het vak van wethouderschap zo mooi en uitdagend vind.

Je kunt het op veel fronten vergelijken met het organiseren van een feest. Een bruiloft, een buurtfeest of een ander bijzonder moment, waar iedereen een mening over heeft. Waar je soms mensen moet overtuigen om het op een bepaalde manier te doen. En soms ook knopen moet doorhakken, waarvan je weet dat mensen er niet direct enthousiast van worden. Maar als het moment daar is dat het feest begint, dan heb je iets unieks gecreëerd waarvan iedereen blij en gelukkig wordt. Dat geldt ook voor het wethouderschap.

Belangen
Je hebt te maken met betrokken en kleurrijke mensen, met hun eigen opvattingen en belangen die je zoveel mogelijk bij elkaar probeert te brengen. Soms is dat gemakkelijk en soms ingewikkeld. En soms heb je veel tijd nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat gold ook voor de totstandkoming van club die de eerste betongeprinte woning gaat realiseren. We moesten partners zoeken, ze bij elkaar brengen en overtuigen om mee te doen aan deze nieuwe manier van bouwen. Als dat dan lukt is dat keigaaf, om het op z'n Eindhovens te zeggen.

Meer berichten