Foto:

Afscheid

  Column

Met een afscheidsbrief heeft Marcel Brands afscheid genomen van het PSV publiek. De club plaatste er vervolgens melancholische muziek onder en beelden van Brands in actie als technisch directeur. Een afscheid door de voordeur dat is weinigen gegeven in de voetballerij en al helemaal als het bestuurders betreft. In het verleden hebben meerdere bekwame directieleden afscheid genomen, maar een dergelijk vaarwel is ze destijds zelden gegund, met uitzondering van Harry van Raaij.

Wellicht zal het de tijdsgeest zijn waarin alles tegenwoordig via filmpjes wordt verspreid op de sociale media, wie zal het zeggen. Feit is dat Marcel Brands gewoon zijn werk heeft gedaan waarvoor hij vorstelijk werd betaald en dat hij uiteindelijk succesvol is geweest na een moeilijke aanloopperiode. Is hij door zijn werkzaamheden een clubicoon geworden? Daarvan is mijns inziens geen sprake. Dan moet je eerder denken aan Frits Philips, Ben van Gelder, Jacques Ruts, Kees Ploegsma, Harry van Raaij en last but not least Tiny Sanders.

Al deze personen hebben een cruciale rol gehad in de ontwikkeling en het voortbestaan van PSV als topclub in Nederland en Europa. Dat wil niet zeggen dat het werk van Brands niet gewaardeerd wordt. Integendeel! Af en toe echter is het noodzakelijk om een vertrek in een historisch perspectief te plaatsen voordat iemand heilig wordt verklaard. Nu de technisch manager de deur van het Philips Stadion achter zich heeft dichtgetrokken is het tijd voor anderen om zich te bewijzen. Want wie gaat zijn takenpakket over een aantal maanden overnemen?

Het zou mij niks verbazen wanneer Louis van Gaal als konijn uit de hoge hoed komt. Hij heeft een zeer nauwe vriendschappelijke band met Gerbrands en Cocu. Bovendien rept hij al enige tijd dat hij benaderd is voor een functie die hij moeilijk kan weigeren. Daarnaast is Louis iemand die vol durft te gaan voor de ontwikkeling van eigen jeugdspelers ten opzichte van het eerste elftal. Hij heeft bovendien een gigantisch internationaal netwerk en is altijd zeer betrokken bij zijn werkgevers. Of de achterban hem zal pruimen is een tweede, echter als technisch directeur werk je op de achtergrond dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Meer berichten