Foto: Marjolein van Hoof

Standvastig

  Column

Het seizoen is nu eindelijk officieel ten einde voor PSV. Sommige spelers gaan met vakantie terwijl andere voetballers zich opmaken voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Er zijn ook veel selectiespelers die azen op een transfer. Ze willen het voorbeeld van Joshua Brenet volgen en actief zijn in één van de vijf sterkste competities van Europa.

De verdediger uit de eigen jeugdopleiding werd regelmatig verguisd door Jan en alleman maar tekent nu toch mooi een miljoenencontract, waardoor hij de rest van zijn leven financieel onafhankelijk is. Hij mag met name Cocu erg dankbaar zijn, want hij hield altijd het vertrouwen in de snelle back, die anderen al hadden afgeschreven. Joshua Brenet is het ultieme voorbeeld dat je als topclub gemakkelijk zelf een fatsoenlijke back kan opleiden.

Pak een talentvolle jeugdspeler met genoeg snelheid maar met te weinig capaciteiten om als aanvaller door te breken. Breng hem de basisprincipes van het verdedigen bij en voila je hebt een back. Cocu deed het en bewijst hiermee ontegenzeggelijk dat hij als coach spelers beter kan maken. Een ander goed voorbeeld is Jeroen Zoet, die ook toe is aan een transfer naar een grote club. De vraag is echter hoelang blijft Cocu de club trouw?! Hij heeft nog een contract voor een jaar maar in de media zingen de geruchten rond dat Everton mogelijk geïnteresseerd is in de coach. En waarom ook niet?

Met Marcel Brands als technisch directeur weet hij zeker dat hij fatsoenlijk de tijd krijgt om een team naar zijn hand te zetten.Een unicum tegenwoordig in de voetballerij waar de waan van de dag vaak bepalend is voor het verloop van een carrière van een trainer. Hij hoeft maar naar zijn goede vriend Frank de Boer te kijken die in korte tijd twee clubs versleet en nu als trainer bijna nergens meer aan de bak kan.

Mocht Cocu daadwerkelijk opstappen dan heeft de club met Mark van Bommel de gedroomde opvolger al in huis. Wat dat betreft heeft de clubleiding de zaken goed voor elkaar. Regeren is vooruitzien en met goed standvastig beleid komt het succes vanzelf.

Meer berichten