Jessica Fotografie

Dromen en daten

  Column

De verkiezingen liggen inmiddels al een ruime tijd achter ons. Mensen in mijn omgeving verbazen zich dan ook dat ik het nog steeds net zo druk heb als tijdens de campagne. Dat heeft te maken met het feit dat we momenteel bezig zijn met de coalitieonderhandelingen. Vaak vinden die vergaderingen plaats in de avonduren en in de weekenden, waardoor er weinig tijd en ruimte is voor sociale activiteiten.

Omdat het vaak fundamentele en complexe discussies zijn, heb ik behoefte aan ontspanning aan de randen van de dag. Zeg maar gerust aan het begin van de nacht. Dan is TV kijken een aangename afwisseling. Geen actualiteiten, maar programma's die me laten relativeren met aardse zaken. Televisie die me blij of juist verdrietig stemt, omdat ze een andere kant van de samenleving laten zien.

Dreamschool is bijvoorbeeld beladen met compassie en verdriet. Omdat het me confronteert met mensen die met veel pech geboren zijn. Jongeren die opgroeien in problematische, gebroken gezinnen en die kampen met gezondheidsproblemen. Jongeren die het verlies van dierbaren moeten verwerken of een andere combinatie van problemen hebben, waar ze voor hun gevoel niks tegen kunnen doen.

Het vormt de rest van hun leven en dat gaat niet altijd even goed. Deze jongeren hebben vaak hun school niet afgemaakt en hebben problemen met hun omgeving. Het programma laat zien dat de samenleving onvoldoende oog voor hen heeft. Het is verdrietig om je dat te realiseren, maar ook belangrijk om je daar bewust van te zijn. Want dit programma is een bewijs, dat echte aandacht en verbinding deze jongeren helpt.

Een programma dat me dan weer erg blij maakt is First Dates. Vrijgezelle mensen, uit allerlei hoeken en gaten van de samenleving, gaan daarin op een blind date. Elke keer word ik weer verrast door kleurrijke mensen met hun eigen unieke verhalen en wensen. Wat ze allemaal verbindt, is dat ze op zoek zijn naar genegenheid en iemand om de liefde mee te delen. Het toont aan hoe universeel liefde is, en dat ieder mens daar behoefte aan heeft. En het is soms - heel eerlijk gezegd - ook gewoon erg grappig. Omdat de zoektocht naar liefde ook bijzonder ongemakkelijk kan zijn. Kijktips dus!

Meer berichten