Foto: Marjolein van Hoof

Koningsdag

  Column

En weer was het centrum van Eindhoven volledig afgesloten voor verkeer. Grote zandzakken en toezichthouders moesten er voor zorgen dat automobilisten niet in het centrum terecht konden. Het leek wederom een oorlogsgebied. Uiteraard zal het wel allemaal met onze veiligheid te maken hebben. Zelfs de parkeergarage in de Heuvel Galerie was onbereikbaar geworden, waardoor automobilisten via fietspaden en 'tussendoorweggetjes' alsnog probeerden op plaats van bestemming te komen.

Rijdend over de kruising Rondweg met de Geldropseweg deed zich een levensgevaarlijke situatie voor toen bleek dat deze stoplichten waren uitgevallen. Met de rijvaardigheid van een ware coureur wist mijn man ons veilig tussen andere crossende automobilisten te loodsen. Ik heb het natuurlijk over Koningsdag. Op het Stadhuisplein waren er eerder nog kraampjes waar je in het kader van de Vrijmarkt, je overtollige spulletjes kon verkopen.

Nu de horeca in Eindhoven met steun van de gemeente heeft ontdekt dat er veel omzet te halen valt uit feestvierende jongeren, lijkt het erop dat het centrum alleen nog maar een groot evenemententerrein voor de jeugd is. Hoezo onder de achttien geen alcohol? Net als tijdens carnaval knijpen handhavers een oogje toe.

Dat deden ook de parkeerwachters. Dat werd ons verteld. Terwijl auto's op trottoirs en in bochten geparkeerd werden, zouden er volgens toezichthouders geen bonnen worden uitgeschreven. Criterium was dat hulpdiensten er nog door moesten kunnen. Toch kwam dat menigeen duur te staan, want dit vrije parkeerbeleid werd niet overal gehandhaafd, bleek later. Ook de gedachte dat alleen particulieren hun overbodige spulletjes voor een habbekrats aanbieden is achterhaald. Op veel plekken hadden professionele handelaars een kraam gehuurd. Kortom: Koningsdag is voor mij een dag geworden, waarop ik liever onze stad ontvlucht.

Terrasjes zijn overvol, wijn of bier wordt geserveerd in een plastic glas en de euro's vliegen uit je portemonnee. Evenementen? Eigenlijk houd ik ervan, maar wanneer alles zo commercieel wordt opgezet, dan haak ik af. De koning was jarig en hij is heel populair. Ik wens hem gezonde jaren toe, maar daar blijft het voor nu bij.

Meer berichten