Foto: Marjolein van Hoof

Gediskwalificeerd?

  Column

Eens was Nederland het walhalla voor vrijdenkers. Was, want in het Nederland van nu viert betutteling hoogtij. Even zag het er zelfs naar uit dat nu ook aan de dodenherdenking op 4 mei te dikke mensen niet meer als vrijwilliger in de erewacht op de Waalsdorpervlakte mochten staan.

De reden? Klachten van bezoekers en televisiekijkers die dikke mensen niet mooi vinden! Doordat een van de betrokken vrijwilligers met zijn verhaal naar buiten kwam, is het besluit door de voorzitter van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp teruggedraaid. Hij erkent een grote fout te hebben gemaakt en zegt geschrokken te zijn van alle negatieve reacties die hij op zijn besluit van uitsluiting ontving. Wat is dit voor een nepvoorzitter? Hoezo te dik? Hoezo niet mooi? Dat dit überhaupt ter discussie heeft gestaan!

Gelukkig vroegen verzetsstrijders of betrokken burgers zich dit niet af toen ze zich het lot aantrokken van de door de Duitsers vervolgde Joden in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met gevaar voor eigen leven wisten deze oorlogshelden vele mensen te redden van de gaskamers. De Vlaamse schilder Rubens overigens was juist gecharmeerd van volslanke dames en in sommige landen zijn dikke billen het ultieme schoonheidsideaal. Wat is schoonheid en wie bepaalt dat? Levend in het jaar 2018 lijkt het er echter op dat we alleen nog maar oog mogen hebben voor zaken die veelal door een kleine groep mensen bepaald wordt.

Waardoor onder meer de Hema zich heeft laten verleiden om geen onderscheid meer te maken tussen jongens- of meisjesafdelingen, dit om transgenders (in Nederland gaat het om 0,8% van de bevolking tussen de 15 en 70 jaar) niet voor het hoofd te stoten. En wat te denken van de Zwarte Piet discussie en dat cowboytje en indiaantje spelen door sommigen ter discussie is gesteld. Geef mij maar weer die jaren van toen, waarin er plek was voor mensen van allerlei pluimage. Op iedere school zat wel een sproetenkoningin, Billy Turf, stijve hark of Willy Wortel. Net als al die 'gewone' kinderen dwongen ze respect af bijvoorbeeld bij het knikkeren, puzzelen of door hun sociale gedrag. Niet mooi genoeg? Die klagers moeten zich diep schamen!

Meer berichten