Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Gunfactor

  Column

De oude gemeenteraad heeft beslist dat er in Eindhoven geen hertelling van stembiljetten plaatsvindt. Sneu voor BBL want de vraag: 'Hadden we een zetel kunnen bemachtigen?' blijft nu onbeantwoord. Bovendien vind ik het ook erg kortzichtig van al die raadsleden die tegen het voorstel hebben gestemd. Het sleutelwoord waarachter zij zich verschuilen is dat er 'geen onregelmatigheden' waren gemeld.

Hoezo? Denk je nu echt dat een stembiljetteller opstaat en zegt: 'Ik zou weleens verkeerd geteld kunnen hebben.' Ieders gezond verstand zegt gewoon, een telfoutje bij handmatig tellen, dat zou zomaar kunnen! Nee, het heeft natuurlijk allemaal met eigenbelang te maken. CDA is maar wat blij met een zetel meer en dat geldt ook voor de VVD, die ongetwijfeld een extra stemmetje op rechts zal uitbuiten, want ook al is er een formateur benoemd, een links college zal er deze keer niet inzitten.

De gunfactor was deze keer bij de SP ook ver te zoeken. Terwijl de lijsttrekker zo loyaal was om voor een hertelling te stemmen, ten gunste van het afgescheiden SP-raadslid Patrick van der Voort met zijn BBL, stemden de overige leden tegen. Elkaar het beste gunnen, het zou zo vanzelfsprekend moeten zijn. En niet alleen bij mensen!

Net terug van vakantie zag mijn man in de huiskamer een muis lopen. Jakkes! Gelukkig hadden we nog een muisvriendelijke val en vol verwachting plaatsten we het houten lokhokje met pindakaas in onze huiskamer. En ja hoor, het was net Sinterklaas op de ochtend dat ik dit schreef. Zou er iets in zitten? Het ingenieus bedachte loopplankje was naar boven geklapt, het muisje moest gevangen zijn. Maar we zagen 'm niet.

De zaklamp bracht uitkomst. In het hokje zag ik twee kleine oogjes oplichten. Maar ja, wat nu? Vrijlaten in de tuin? Wij bedachten een andere oplossing. Met de muizenval in de hand liep mijn man naar het bos. Daar, ver verwijderd van onze achterdeur, kreeg het diertje zijn vrijheid weer terug. Het gaf ons een goed gevoel, maar zo bedenk ik me nu. Zou hij of zij heimwee hebben en de weg weer terug zoeken? Ik wens haar of hem het beste!

Meer berichten