Foto: Marjolein van Hoof

Flashback

  Column

Wat hebben Luuk de Jong, Steven Bergwijn, Romario en Marco van Basten met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht vrij weinig. En beide PSV-spelers noemen in dezelfde zin als deze legendes is eigenlijk not done. Toch maakte het aanvallende duo van PSV wereldgoals tegen Utrecht die herinneringen opriepen aan deze grootheden van weleer. Luuk de Jong maakte een prachtige omhaal en de goal was bijna een kopie van de befaamde treffer die Van Basten ooit maakte tegen FC Den Bosch.

Bergwijn ging razendsnel zijn tegenstander voorbij om vervolgens middels enkele simpele lichaamsbewegingen de verdediging en keeper in de luren te leggen. Op een dergelijke actie had Romario een patent in het Philips Stadion. De voetballers van Ajax, AEK Athene en Steaua Boekarest liggen daar nog steeds wakker van. Deze klasse goals van afgelopen zaterdag onderstrepen de fantastische vorm van het het aanvalsduo. Alles wat ze aanraken vliegt momenteel in het doel.

Bergwijn heeft in de afgelopen vier wedstrijden zijn doelpuntenaantal verdubbeld ten opzichte van al zijn wedstrijden in het verleden. De Jong ploeterde ruim een jaar met zijn vorm maar is al een poosje op de goede weg terug. Het feit dat beide spelers überhaupt nog spelen in Eindhoven mag geheel op het conto worden geschreven van trainer Philip Cocu. Want hij was degene die beide spelers continu het vertrouwen gaf in tijden waarin zelfs de meest positieve supporter de moed had opgegeven. Blijkbaar wist Cocu dat deze kwaliteiten eens ten toon gespreid zouden worden en daarom hield hij ondanks de hoon van publiek en de media het vertrouwen in het tweetal.

Dat nu juist zij opstaan in de jacht op het landskampioenschap is de beloning voor de trainer. Dat de titel voor het oprapen ligt is inmiddels een feit. Erik ten Hag doet er namelijk alles aan om Ajax met de week slechter te laten voetballen. Vooraf riep hij nog dat PSV ongetwijfeld een mindere serie zou gaan neerzetten, waarvan Ajax dan van zou profiteren. Als je dan vervolgens in Arnhem zelf een verlies moet incasseren, terwijl PSV wint, dan rest slechts plaatsvervangende schaamte.

Meer berichten