Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Monddoekjes

  Column

Ik zal het afkloppen, maar tot nu toe is de griep mijn deur voorbijgegaan. Een kwestie van geluk of heb ik de juiste antistoffen? Een vrouw die naast me op een terras zat had de volgende oplossing: iedereen moet mondkapjes dragen, zo voorkom je besmetting. Misschien niet eens zo'n gek idee. Niet alleen het griepvirus wordt op deze manier genegeerd, ook de hoeveelheid fijnstof krijgt dan geen kans zich in onze longen vast te zetten. De lucht in Eindhoven behoort tot de meest vervuilde van Nederland.

En dat zal nog wel erger worden wanneer het aantal vliegtuigen dat op Eindhoven Airport vertrekt en landt zal toenemen. Vliegtuigen zijn de grootste vervuilers van CO2. Het idee van wethouder Mary-Anne Schreurs om de binnenstad gedeeltelijk autovrij te maken zal uiteindelijk maar een druppel op een gloeiende plaat zijn wanneer we het over een schonere lucht creëren hebben.

Daarbij wordt het probleem ook nog eens verplaatst naar al die straten die nu een veel grotere toestroom van auto's te verwerken krijgen. Bewust met ons milieu omgaan, daar ben ik het wel mee eens, is een hot item. Regelmatig zie ik plastic tassen en kartonnen dozen bij een glascontainer staan. Wel het glas weggooien en vervolgens de straat vervuilen, ik snap niet dat je zoiets doet. In Hong Kong riskeer je een boete van duizend dollar wanneer je betrapt wordt op het wegwerpen van afval op straat. Wat mij betreft mag dit ook in Nederland ingevoerd worden in plaats van statiegeld op blikjes om de afvalberg vanuit auto's gegooide blikjes in bermen tegen te gaan.

Onze afvalberg groeit sowieso de pan uit. Recyclen lijkt een oplossing maar in de praktijk blijkt dat iedere soort plastic een verschillend smeltproces heeft waardoor hergebruik onmogelijk is en we net zo goed de flessen weer in onze kliko kunnen gooien. Nee, het gaat niet goed met ons milieubeheer. De enige oplossing die ik kan bedenken is dat we zelf milieubewuster mee worden. En misschien heeft die mevrouw op het terras een serieus punt aangekaart en is dragen van monddoekjes ons voorland, ook als er geen griepepidemie heerst. En wat te denken van beschermende handschoentjes?

Meer berichten