Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Russische beer?

  Column

Schaatsliefhebbers kunnen deze week hun hart ophalen. Wanneer de weersvoorspellingen uitkomen mogen de ijzers uit het vet en kan er gegleden worden op krakend natuurijs. Het wordt deze week Siberisch koud oftewel de Russische beer is in aantocht. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van het fenomeen Russische beer gehoord in combinatie met het weer.

Maar je bent nooit te oud om te leren. Daarom heb ik dit weekend niet alleen wanten, wollen dassen en mutsen tevoorschijn gehaald, maar ook een paar thermosokken gekocht. Koude voeten, mijn moeder had er een andere oplossing voor: krantenpapier. Ik kan me ijzig koude middagen herinneren aan de kant van een bevroren ven, waar ik met kleumende handen mijn schaatsen onderbond. Mijn voeten waren gewikkeld in krantenpapier met daaroverheen een gebreide wollen sok. De extra meegenomen krant werd verscheurd en verdween in een trui en in mijn handschoenen. Het hielp de warmte van mijn lichaam vast te houden.

Mijn moeder had meer van deze huis-tuin-en keukenmiddeltjes. Bij beginnende keelpijn kreeg ik als kind voor het slapengaan een in koud water gedompelde katoenen doek om mijn keel gebonden. Daaroverheen ging een gebreide wollen das. Vervolgens kreeg ik een aspirine en moest ik een glas opdrinken met daarin een uitgeperste citroen aangelengd met heet water. De volgende dag was de katoenen doek kurkdroog en de keelpijn weg. Voorkomen is echter beter dan genezen. Wanneer de winter deze week echt toeslaat dan zal ook in huis de verwarming een standje hoger moeten.

Terwijl de echte beer zich tijdens zijn winterslaap nog eens omdraait, zullen al die andere diertjes die zich in onze omgeving bevinden het hard te halen hebben. Een voedzame vetbol, netje met nootjes, slinger van ongepelde pinda's, een appeltje, stukjes brood, wat worteltjes of als extra verwennerij voor eekhoorntjes een handjevol hazelnoten, helpen deze diertjes de Russische beer te weerstaan. Vooralsnog geniet ik van de prachtige blauwe lucht en op een beschut plekje van de eerste zonnestralen. En ik voorspel dat ook de terrassen in onze stad ondanks de kou zoals altijd weer bezet zullen zijn. De Russische beer? Ik ga ervoor!

Meer berichten