Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Leugen

  Column

Een leugentje om bestwil? Wie heeft zich er niet aan schuldig gemaakt? Ook ik ben natuurlijk niet roomser dan de paus, maar leugentjes verkondigen? Het is niet echt mijn ding, tenzij ik het voor mezelf kan verantwoorden. Heel lang geleden was er iemand in mijn directe omgeving die daar wel zijn ding van maakte.

Het begon met onbeduidende leugentjes waarvan je je achteraf afvroeg, waarom? Gaandeweg raakte hij zelf verstrikt in zijn web van leugens of erger nog: hij ging er zelf in geloven. Door de jaren heen had hij zich een hele nadere ik aangemeten inclusief afkomst en opleiding. Natuurlijk viel hij door de mand, want al is de leugen nog zo snel…

Ook minister Halbe Zijlstra, toch niet de eerste de beste wanneer het om aanzien gaat, ging voor de bijl. Hij loog niet alleen, maar dikte dat nog eens aan, wanneer het hem van pas kwam. Hoe kun je zo dom zijn? Zijn toekomst is aan diggelen of, wanneer de eerste storm is overgewaaid, zien we hem wellicht terug als burgemeester. Want wanneer je in de politiek een uitglijdt, dan staan er nog altijd tig vriendjes klaar om je er weer boven op te helpen. Geen mens is zonder fouten, maar als volksvertegenwoordiger is integriteit een must.

Halbe Zijstra, een geboren Fries, net als mijn moeder. Ik heb de Friezen leren kennen als een trots volk. Mijn Brabantse vader was veel gemoedelijker, een Bourgondiër. Hij hield van lekker eten, een borreltje en ja, ook hij was trots. Trots op zijn kinderen. Mijn vader gaf ons mee dat we rechtvaardig moesten zijn, niet iemand veroordelen omdat deze anders was. Eerlijkheid stond bij hem bovenaan. Hij was politiek zeer geïnteresseerd, volgde debatten, sprak zijn mening uit en stemde zelfs een keer uit pure onvrede op de toenmalige PPR. Als fervent sportliefhebber genoot hij van alle sporten.

Wanneer je met hem een partijtje tafeltennis of badminton speelde, wilde hij altijd winnen. Soms moest hij zijn meerdere erkennen en dat deed hij dan ook. Wanneer wij op een leugen werden betrapt was hij aangeslagen. Misschien is dat mijn erfenis, want ook ik was aangeslagen toen de leugen van Zijlstra naar boven kwam.

Meer berichten