Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

'Hallo allemaal'

  Column

Fervente carnavalsvierders zijn er al maanden mee bezig: een moi pekske versieren. De tijd dat de carnavalsdoos van de zolder werd gehaald en de vaste carnavalsoutfit werd aangetrokken is namelijk verleden tijd. Juist tijdens carnaval wil je laten zien dat je geen doorsnee mens bent, maar dat je inspeelt op de tijdsgeest. De voorpret om alleen of met een groepje een leuk thema te bedenken, vervolgens de juiste stof en attributen op de kop te tikken en dan het geheel passend maken, is voor velen de perfecte voorbereiding om aan het einde van deze week in het carnavalsgedruis onder te duiken.

Dit jaar bestaat de Federatie Eindhovense Carnaval 55 jaar en dat is terug te vinden in het motto voor 2018: 55 jaor, goed vur mekaor. De nieuwe prins van het Lampegat heeft zichzelf uitgeroepen tot prins Positivo. Ongetwijfeld zullen er leuke varianten op deze thema's te bedenken zijn, maar of je dan echt in de kijker loopt? De grote hit momenteel op de Nederlandse televisie is de serie 'De luizenmoeder'. Vooral het welkomstlied 'Hallo allemaal' waarmee juffrouw Ank iedere dag haar kinderen in de klas begroet, is na drie afleveringen een echte topper te noemen. André van Duin, pikte dit lied als eerste in en heeft er een meezingende carnavalskraker van gemaakt. Voor alle dames die nog geen tijd hebben gehad een in het oog springende creatie te maken, is juffrouw Ank een uitkomst. Gewoon een simpel vestje, lange broek en strak opgestoken knotje.

Ook directeur Anton is een dankbare carnavalsfigurant. Als een herder waakt hij over zijn schaapjes, waarbij hij het vrouwelijk schoon in zijn omgeving niet ontloopt. En dan moeder Hannah, deze gescheiden kinderpsycholoog is met dochter Floor de nieuwkomer op de school en gaat al meteen in de fout wanneer zij voor haar jarige dochter ingewikkeld in elkaar geflanste perenmuizen voorziet van dropjesogen, die helaas niet in het traktatiebeleid van de school vallen.

Inspiratie
Hilarische taferelen spelen zich af op het schoolplein tussen de moeders onderling, kortom 'De luizenmoeder' biedt naar mijn smaak zoveel inspiratie dat ik denk dat deze televisieserie een prominente stempel drukt op het carnavaleske straatbeeld van dit jaar. Hallo allemaal, fijne carnaval!

Meer berichten